ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρεμιέρα Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις θερινές εκπτώσεις

Πρεμιέρα Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις θερινές εκπτώσεις

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ξεκινούν φέτος οι καλοκαιρινές εκπτώσεις με στόχο να τονωθεί η αγορά, μετά από ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο. Οι θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, αντί για τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Η έναρξη των θερινών εκπτώσεων την προσεχή Δευτέρα σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα την Κυριακή 11 Ιουλίου, όπως εξάλλου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, με απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Η απόφαση αυτή, η οποία ισχύει αποκλειστικά για φέτος, ελήφθη, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

Το λιανεμπόριο άλλωστε αποτελεί έναν από τους κλάδους που επλήγησαν βαρύτατα από την πανδημία καθώς τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για πολλούς μήνες ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα λειτούργησαν με αυστηρούς περιορισμούς και με τις μεθόδους click away και click inside. Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η ένδυση και η υπόδηση οι απώλειες ήταν τεράστιες ενώ οι έμποροι έχουν μεγάλα αποθέματα από αδιάθετα εμπορεύματα στα ράφια τους λόγω της υποτονικής καταναλωτικής κίνησης των προηγούμενων μηνών, τα οποία είναι μία ευκαιρία να διαθέσουν τώρα σε καλές τιμές για τους καταναλωτές.

Μειωμένος ο τζίρος και σε τουριστικές περιοχές

Η κίνηση, πάντως, στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ξεκίνησαν σταδιακά να επαναλειτουργούν από τις 5 Απριλίου δεν είναι η προσδοκώμενη, λόγω βεβαίως και των περιορισμών που ίσχυαν στην αρχή, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινείται στο 50% του τζίρου του 2019, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, της τάξης του 75%.

Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%. Φέτος δε, ουσιαστικά χάθηκε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν λιγότερο από 15 ημέρες εντός της περιόδου αυτής.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας