ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρση lockdown | Τι αλλάζει από αύριο (Σάββατο 12/6) αναλυτικά

Τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης 

Άρση lockdown | Τι αλλάζει από αύριο (12/6) αναλυτικά

Μια ακόμη ανάσα χαλάρωσης έρχεται στη ζωή μας από αύριο Σάββατο 12 Ιουνίου, με την κυκλοφορία να επεκτείνεται κατά μία ώρα τη νύχτα. Έτσι, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα και θα διαρκεί, όπως και σήμερα, μέχρι τις 5:00 το επόμενο πρωί. Επιπλέον, επιστρέφει η μουσική στην εστίαση, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πάντα με τους πελάτες καθήμενους.

Η βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών στη χώρα, η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει την πολύ δυναμική πορεία της και η αποτελεμσατικότητα των self tests ειδικά για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών είναι οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν πολιτεία και ειδικούς σε αυτές τις αποφάσεις.
«Η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε κάθε γωνιά της χώρας είναι καθημερινή, είναι διαρκής και όταν οι δείκτες συναντούν τους στόχους μας, τότε προχωράμε σε σταδιακές και προσεκτικές άρσεις των περιορισμών» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι: «η ανάγκη τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ατομικής προστασίας που βρίσκονται σε ισχύ – χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες – παραμένει και αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει να βελτιώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας».

Τι αλλάζει από αύριο αναλυτικά – Τα επόμενα μέτρα χαλάρωσης

Από το Σάββατο 12 Ιουνίου

Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταφέρεται στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα.
Επανέρχεται η μουσική στην εστίαση με εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες. Η παραβίαση των κανόνων θα τιμωρείται με πρώτη ποινή 5.000 ευρώ και με δεύτερη την αναστολή της λειτουργίας για 15 ημέρες.
Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης σε αεριζόμενες στοές με δύο ελεύθερες διόδους.
Από τις 6 το πρωί αυξάνεται σε 75% η πληρότητα για χώρους θεαμάτων έως 1.000 θέσεις, σε 70% για χώρους έως 5.000 θέσεις και σε 65% για χώρους έως 15.000 θέσεις. Για χώρους που διαθέτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις (πχ. στάδια), η επιτροπή όρισε ως ανώτατο αριθμό θεατών τους 10.000, με προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση τη χρήση μάσκας.
Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου

Επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
Επανέναρξη της πλήρους λειτουργίας των φροντιστηρίων για όλους τους μαθητές με φυσική παρουσία και τήρηση των υφιστάμενων κανόνων προστασίας και υποχρεωτική χρήση rapid–test ή self–test μία φορά εβδομαδιαίως για όλους τους συμμετέχοντες (εκπαιδευτικούς και μαθητές)
Από την Πέμπτη 1η Ιουλίου

Αίρεται ο περιορισμός της κυκλοφορίας, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Αυξάνονται σε 300 από 100 τα άτομα στις δεξιώσεις (γάμους, βαπτίσεις) με ισχυρή σύσταση όπως η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self–test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης.
Παράλληλα αποφασίστηκε:

Στα καταστήματα Κινητής Τηλεφωνίας να επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
Η λειτουργία των πρακτορείων ΟΠΑΠ, στις 11/06/2021, ως εξής:
– Ένα άτομο ανά 10 τμ.

– Επιτρέπεται ένας καθήμενος ανά τραπέζι με διάταξη τραπεζιών σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης

Η επανέναρξη των εμποροπανηγύρεων μόνο για τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες το ποσοστό εμβολιασμού είναι >50%
Η λειτουργία των εκθέσεων ανοιχτών χώρων σύμφωνα με τους κανόνες των λαϊκών αγορών

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας