ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρετανία | Εκτός «πράσινης ταξιδιωτικής λίστας» η Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC

Βρετανία | Εκτός «πράσινης ταξιδιωτικής λίστας» η Ελλάδα, σύμφωνα με το BBC

Η Βρετανία δεν θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα» των ταξιδιών χωρίς καραντίνα, ενώ ετοιμάζεται να αφαιρέσει και την Πορτογαλία από αυτήν. Παράλληλα, δεν θα προστεθούν νέες χώρες, ανέφερε το BBC, απόφαση που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο και αρκετές αεροπορικές εταιρείες.

Όπως αναφέρει το BBC, οι ελπίδες ότι κάποια ελληνικά, αλλά και ισπανικά νησιά θα προστίθεντο στη λίστα «εξανεμίστηκαν». Έτσι, η Ελλάδα παρέμεινε στην «πορτοκαλί λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου. Το δίκτυο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ: «Πρέπει να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και ναεπιτρέπουμε ταξίδια όταν είναι ασφαλές να το κάνουμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε τα δεδομένα».

Η Βρετανία επέτρεψε τα ταξίδια στις 17 Μαΐου μετά από τέσσερις μήνες lockdown, αλλά το άνοιγμα θα είναι ακόμη πιο περιοριστικό εάν η Πορτογαλία, ο μόνος μεγάλος θερινός προορισμός που ήταν ανοιχτός, καταργηθεί από τη λίστα ασφαλών ταξιδιών.

Η Πορτογαλία υπήρξε σωτηρία για τις αεροπορικές εταιρείες και τις ταξιδιωτικές εταιρείες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, και η «υποβάθμισή» της στην πορτοκαλί λίστα θα εντείνει την κρίση για τον ταξιδιωτικό κλάδο που ανέμενε τον Ιούνιο για να ξεκινήσει μια ανάκαμψη.

Αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet και η British Airways και ταξιδιωτικές εταιρείες όπως η TUI και η Jet2, που έχουν ήδη αποδυναμωθεί από 15 μήνες απαγορευτικών, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές προκλήσεις εάν δεν ανοίξει ξανά αυτό το καλοκαίρι.

Οι μετοχές της easyJet διαπραγματεύθηκαν κατά -4,5%, ενώ η TUI κατέγραψε απώλειες κατά 3% και η Jet2 σημείωσε πτώση κατά 6% μετά τις αναφορές του BBC.

Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα. Το ταξίδι σε πορτοκαλί και κόκκινες χώρες δεν είναι παράνομο, αλλά αποθαρρύνεται.

Οι ανησυχίες για νέες πιο μεταδοτικές παραλλαγές του Covid-19 απειλούν τώρα την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή περίοδο, όταν εκατομμύρια Βρετανοί συνήθως κατευθύνονται προς τη νότια Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε την ταξιδιωτική βιομηχανία την Τετάρτη ότι η εμβολιαστική εκστρατεία της χώρας ήταν προτεραιότητά του.

«Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα στην κόκκινη λίστα, εάν πρέπει να το κάνουμε. Η προτεραιότητα είναι η συνέχιση της διάθεσης εμβολίων, η προστασία των Βρετανών», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Η επίσημη ανακοίνωση για την ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται σήμερα το απόγευμα. Θα επικαιροποιηθεί στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ η όποια αναθεώρησή της θα γίνει στις 28 Ιουνίου.

Mε πληροφορίες από Reuters, Sky News, BBC, naftemporiki.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας