ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα η επίσημη παρουσίαση του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού

Θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Ευρώπη, χωρίς καραντίνες και άλλες υποχρεώσεις – Ποιες πληροφορίες θα περιέχει – Πώς εκδίδεται – Η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου

Σήμερα η επίσημη παρουσίαση του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού

Έτοιμη είναι η Ελλάδα για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, Παρασκευή 28 Μαΐου στις 09:30, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα μπορούμε να έχουν στο κινητό μας τηλέφωνο, θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση (τα ταξίδια δηλαδή) σε όλη την Ευρώπη, χωρίς καραντίνες και άλλες υποχρεώσεις. Εκτός από αυτές που ισχύουν γενικώς όπως μάσκες η κοινωνικές αποστάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επίσημο όνομα θα είναι: “EU digital Covid certificate”.

Στην παρουσίαση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» για όλους τους Ευρωπαίους

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για την εφαρμογή του πιστοποιητικού και η επίσημη εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται την 1η Ιουλίου», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τονίζοντας ότι «το πιστοποιητικό θα στηρίζεται σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, αν και πότε έχει ασθενήσει, ή αν έχει αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου. Θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες».

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάϊ 100,3» σημείωσε ότι «τώρα πρέπει να γίνει ένας τεχνικός συντονισμός με τις χώρες καθώς υπάρχουν τεχνικές ομάδες, που δουλεύουν γι’ αυτό, ώστε να μπορέσει να είναι διαλειτουργικό. Εμείς είμαστε έτοιμοι και γίνονται τεστ προσομοίωσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε.

“Χτίζουμε ήδη ένα τείχος ανοσίας”

«Χτίζουμε ήδη -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα τείχος ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι ωστόσο ανάγκη, όσοι έχουμε εμβολιαστεί να μιλήσουμε για την εμπειρία μας σε όσους παραμένουν επιφυλακτικοί και ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία» υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ποιες πληροφορίες θα περιέχει το ψηφιακό πιστοποιητικό

Το πιστοποιητικό θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Τι θα πιστοποιεί

Το πράσινο πιστοποιητικό επί της ουσίας θα βεβαιώνει ότι:

-έχει γίνει εμβολιασμός

-ο τύπος του εμβολίου

-υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ και

-έχει ασθενήσει από κορονοϊό στο παρελθόν .

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Δικλείδες για την προστασία των δεδομένων

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη της απάτης και της πλαστογράφησης, όπως και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που θα περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα αντλούνται από τα πιστοποιητικά δεν μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ. Ο κατάλογος των οντοτήτων που θα επεξεργάζονται και θα λαμβάνουν δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των δεδομένων δυνάμει του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων (GDPR).

Διαβάστε περισσότερα >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας