ΚΟΙΝΩΝΙΑ

To 1ο Μαθητικό Διαδικτυακό Hackathon της EU Code Week στην Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του 1ου Hackathon της EU Code Week στην Ελλάδα, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά 7-8 Μαΐου 2021 και συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους EU Code Week Ambassadors για την Ελλάδα. Την διοργάνωση χαιρέτισε από τις Βρυξέλλες η Επικεφαλής της EU Code Week (Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού), κα Annika Östergren-Pofantis. Υπέυθυνοι για την δράση ήταν οι πρεσβευτές της Ευρωπαικής Εβδομάδας Προγραμματισμού για την Ελλάδα οι κ. Θεοδορόπουλος Αναστάσιος, Μπλάτσιος Χριστόφορος, Παπαδάκης Σταμάτιος, και η κα. Θεοδούλη (Λία) Τερζίδου.

Για το 2021 η χώρα μας ήταν μια από τις 6 χώρες πανευρωπαϊκά οι οποίες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διοργανώσουν το 1ο Hackathon της EU Code Week. Το Hackathon είναι ένας διαγωνισμός διάρκειας 24 ωρών, όπου μαθητές ηλικίας 15-19 ετών καλούνται να λύσουν μια πραγματική πρόκληση αξιοποιώντας τις γνώσεις τους στον προγραμματισμό. 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε 2 φάσεις στην Ελλάδα ενώ η 3η φάση θα διεξαχθεί σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2021. Στο διήμερο 7 και 8 Μάϊου της πρώτης φάση μαθητές και μαθήτριες διαγωνίστηκαν διαδικτυακά σε δυο συνεχόμενα 12ωρα (9π.μ- 9μ.μ.) για την επίλυση μιας πραγματικής πρόκλησης. Κάθε ομάδα μαθητών/τριών αποτελείτο από 3 έως και 6 μέλη περιλαμβάνοντας τουλάχιστον έναν προγραμματιστή, έναν σχεδιαστή και έναν παρουσιαστή (pitcher). Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού όλες οι ομάδες είχαν την ίδια πρόσβαση σε πόρους, μέντορες και τεχνογνωσία για να ολοκληρώσουν την πρόκληση που τους δόθηκε. Η πρόκληση του φετινού Ελληνικού EU Code Week Hackathon, στην οποία κλήθηκαν οι μαθητές/τριες να παρουσιάσουν προγραμματιστικές λύσεις αφορούσε τη δημιουργία μιας δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα που μπορεί να χειριστεί τις κρατήσεις και να βοηθήσει στην εξάλειψη των ουρών έξω από εστιατόρια και καταστήματα.

Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού δήλωσαν συμμετοχή 15 ομάδες περιλαμβάνοντας 52 αγόρια και 12 κορίτσια με μέσο όρο ηλικίας τα 17 έτη. Οι ομάδες με την λήξη του διαγωνισμού, παρουσίασαν τις ιδέες τους σε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και με βάση την βαθμολογία τους επιλέχθηκαν οι 10 καλύτερες ομάδες οι οποίες θα συνεχίσουν στον επόμενο γύρο. Τα κριτήρια επιλογής βασίζονταν στο κατά πόσο η πρόταση που παρουσιάστηκε ανταποκρινόταν σε στοιχεία όπως η στιβαρότητα της πρότασης, η συνάφεια, η καινοτομία, η εμπειρία χρήστη και η παρουσίαση της.

Στις ομάδες που προκρίθηκαν στην Β’ φάση του διαγωνισμού θα δοθεί η δυνατότητα να λάβουν εξειδικευμένη εκπαίδευση, να αναπτύξουν το πρωτότυπό τους και να συμμετάσχουν στον τελικό μαραθώνιο του EU Code Week Hackathon (2η φάση). Το “φυσικό” Hackathon θα διεξαχθεί στο 1ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2021 (εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες δημόσιας υγείας) στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από αυτό, θα αναδειχθεί ο εθνικός νικητής, όπου στην συνέχεια θα αγωνιστεί σε ένα νέο Hackathon (3η φάση), στο οποίο θα αναδειχθεί ο Ευρωπαϊκός νικητής μεταξύ των έξι χωρών (Ρουμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Λετονία).

Οι ομάδες οι οποίες προκρίθηκαν στην 2η φάση του διαγωνισμού με αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθες:

Greekathon Team Scriptholics 
HackAcode Talos Programmers 
Lab Web Team VK 
Reboot RebelsTechgate: Gateway to the future 
Script The Programmers 

Οι Πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού στην Ελλάδα και διοργανωτές της φετινής εκδήλωσης, θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους χορηγούς και τους 40 και πλέον μέντορες, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Οι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι:

Google

imagiLabs

Amazon Web Services

Greek Computer Society (EPY), Macedonia-Thrace Chapter

Alexander Innovation Zone SA

noris MIKE

Ideas Forward

LANCOM LTD

Microsoft Hellas

EXANDIA

Kemel

Orfium

Kaktus.design

National Coalition for Digital Skills and Jobs

Socialinnov

Greek Girls Code

Περισσότερες πληροφορίες:

EU Code Week: https://codeweek.eu/ 

Hackathon Greece: https://codeweek.eu/hackathons/greece 

EU Code Week Ambassadors Greece: https://codeweek.eu/ambassadors/ 

The EU Code Week Hackathon Greek Team

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα