ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγουν σήμερα (17/5) παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν

Ο.Π.Π.Α.Π. | Έναρξη Εγγραφών στους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς
Ο.Π.Π.Α.Π. | Έναρξη Εγγραφών στους Παιδικούς & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Σε ένα ακόμα βήμα χαλάρωσης των μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον κορωνοϊό προχωράμε σήμερα, καθώς ανοίγουν και πάλι οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Με αυστηρά πρωτόκολλα για τους εκπαιδευτικούς αλλά όχι και για τους μαθητές ξεκινούν την επαναλειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί μιας και οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test) την εβδομάδα, καθώς και να φορούν συνεχώς τη μάσκα τους.

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε σχετικά: «Κάθε εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ. Αντιθέτως, λόγω της ευαίσθητης ηλικίας και χαρακτηριστικών παιδιών και βρεφών, δεν θα υποβάλλονται σε self tests».

Η κ. Μιχαηλίδου τόνισε, παράλληλα, ότι θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ακόμη και σε εκείνους για τους οποίους δεν έχουν ανοίξει οι σχετικές ηλικιακές πλατφόρμες. Σημείωσε ότι οι βρεφονηπιαγωγοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά στους μαθητές των υπόλοιπων βαθμίδων που θα βρεθούν στα σχολεία σήμερα, αυτοί υποχρεούνται να κάνουν self test και να το δηλώσουν. Από αυτή την εβδομάδα μάλιστα θα δηλώνουν μόνο ένα self test. Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, μέχρι τις 18:00 στην πλατφόρμα είχαν δηλωθεί 394 θετικά τεστ σε σύνολο 196.984.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα του ελέγχου θα πρέπει να υποβάλλουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr μέχρι το βράδυ της Κυριακής μαθητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι συγκεκριμένων κατηγοριών. Σε περίπτωση που είναι θετικό θα παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να κάνουν μοριακό τεστ.

Για τους γονείς η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε: «Εφιστούμε, όμως, την προσοχή στους γονείς τους! Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, και να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ακολουθούμε όλους τους κανόνες υγιεινής κατά του κορονοϊού, προστατεύουμε τους οικείους μας, γινόμαστε παράδειγμα για τα παιδιά μας».

Υπενθυμίζουμε πως η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή ανακοίνωσε πως για όσους δεν κάνουν self tests προβλέπονται κυρώσεις που προβλέπουν από έγγραφη επίπληξη μέχρι μείωση μισθού ή και οριστική αποβολή των εργαζομένων.

Επιπλέον οι βρεφονηπιακοί θα λειτουργήσουν με αναλογία 1:1 σύμφωνα με όσα ορίζει η πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε πως «η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών».

Τι ανοίγει σήμερα 17 Μαΐου – Ο οδικός χάρτης της επιστροφής στην κανονικότητα

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα εκτός από τους οι βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας. Και σε αυτή την περίπτωση θα διενεργούνται self tests μια φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, από σήμερα επαναλειτουργούν τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή).

Τέλος, από σήμερα ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.
Τα επόμενα βήματα χαλάρωσης για τον Μάιο είναι τα εξής:

21 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%
24 Μαΐου: ΟΠΑΠ PLAY / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο
28 Μαΐου: Επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα (θέατρα, συναυλίες) σε υπαίθριους χώρους (συναυλίες). Αφορά μόνο καθήμενους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία

31 Μαΐου:

Γυμναστήρια / Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και αναλογία πληθυσμού 1/10 τ.μ. – 2 self tests / εργαζόμενους
Υπηρεσίες ευεξίας / Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής
Catering, χώροι δεξιώσεων κ.λπ. / Σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης
Τα σενάρια για μουσική, δεξιώσεις και εμβολιασμένους

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, γύρω τις αρχές του Ιουνίου αναμένεται να επανέλθει η μουσική στην εστίαση, καθώς η απόφαση να μην επιστρέψει εντός του μήνα είναι προειλημμένη.

Όσον αφορά τις δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί το όριο των 100 ατόμων.

Ακόμη, για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% στα τέλη Ιουνίου, καθώς εκτιμάται πως θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω με την πρώτη δόση.

Τέλος, για πιθανά «προνόμια» των εμβολιασμένων, αυτό δεν θα συζητηθεί έως τα μέσου Ιουνίου οπότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των 18-30 ετών.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα