ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς κατάργηση των SMS και απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Συνεδριάζουν σήμερα οι λοιμωξιολόγοι – Τι αναμένεται να “ανοίξει” – Τι γίνεται με το ωράριο – Πως ανοίγει ο τουρισμός

Προς κατάργηση των SMS και απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Με σταδιακά ανοίγματα και μεγάλη προσοχή επανεκκινούν σιγά σιγά οι δραστηριότητες και οδηγούμαστε όλο και περισσότερο στην κανονικότητα.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για μια σειρά από ζητήματα. Συγκεκριμένα, την κατάργηση των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις αλλά και στο 13032 για τα ραντεβού με click away ή click inside, την πιθανότητα διεύρυνσης του ωραρίου κυκλοφορίας, την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά και η η κατάρτιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις, δηλαδή πλοία, αεροπλάνα, υπεραστικά λεωφορεία κλπ.

Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας.

Ωστόσο, κάποια μέτρα φαίνεται πως θα παραμείνουν για λίγο ακόμα καιρό. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, χωρίς μουσική αναμένεται να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης για ολόκληρο τον μήνα Μάιο, ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Επιτροπή των λοιμωξιολόγων το άνοιγμα των γυμναστηρίων να πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου (και όχι από 17), αλλά για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους.

Τα όποια ανοίγματα γίνονται με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στην κοινότητα, ενώ ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η ανοσία μέσω των εμβολιασμών.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Ένα πρώτο σχεδιάγραμμα της πορείας της επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων έδωσε την Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε,

Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.
Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.
Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.
Tέλος σε SMS – Επέκταση ωραρίου κυκλοφορίας – Ανοίγουν οι μετακινήσεις εκτός νομού

Πρώτο βήμα η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, μια μέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά με ισχυρή σύσταση αφού προηγηθεί self test. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο η κυβέρνηση επέσπευσε καθώς στις 15 Μαΐου, ανοίγει ο τουρισμός και θα ήταν οξύμωρο οι τουρίστες να μπορούν να μεταφερθούν σε όποιο σημείο της χώρας θέλουν και οι Έλληνες πολίτες να εξακολουθήσουν να έχουν αυστηρούς περιορισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξειδικευτεί πώς αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας και προστασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τα SMS για τις μετακινήσεις αναμένεται να καταργηθούν το Σάββατο 14 Μαΐου, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα και θα ξεκινά τα μεσάνυχτα. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ωράριο λειτουργίας δεν αποκλείεται να παραταθεί και έως τις 00:30, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση θα κλείνει στις 00:15.

«Τα click away – click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. Κάτι που σημαίνει ότι είμαστε κοντά στην κατάργηση του SMS στον πενταψήφιο αριθμό 13032 για το λιανεμπόριο, αλλά και του 13033 για τις υπόλοιπες μετακινήσεις.

Τι προβλέπεται για τις μετακινήσεις σε νησιά και ενδοχώρα

Ανάμεσα στα νέα μέτρα αναμένεται και η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται να αποτελεί σύσταση και όχι υποχρέωση η διενέργεια PCR ή self test πριν το ταξίδι, ενώ θα μπορεί να γίνεται και χρήση των βεβαιώσεων εμβολιασμού.

Ωστόσο, σε ότι αφορά τη μετακίνηση στα νησιά, αναγκαία θεωρούνται τα self test και το PCR 72 ώρες πριν το ταξίδι. Όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να ταξιδέψουν χρησιμοποιώντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τα παραπάνω ισχύουν τόσο σε ακτοπλοϊκά όσο και σε αεροπορικά ταξίδια.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες – Πώς θα έρχονται στη χώρα

Όσον αφορά τον Τουρισμό, οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη και θα καλύπτουν όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαία σύνορα.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας