ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντρίμμια του μοιραίου Γιάκοβλεφ στις πλαγιές των Πιερίων 24 χρόνια μετά

Δύο μεγάλα κομμάτια από το ΥΑΚ-42 που έπεσε στην περιοχή μια παγωμένη νύχτα του Δεκεμβρίου το 1997, αντίκρυσε μέσα στο δάσος και φωτογράφησε, τις προηγούμενες μέρες ο Θεόδωρος Τανούλας

Η πτώση του Γιάκοβλεφ στις πλαγιές των Πιερίων, πριν από 24 χρόνια, εξακολουθεί να σημαδεύει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Στην Άνω Μηλιά Πιερίας, συντρίμμια του αεροσκάφους που παρέσυρε στο θάνατο 72 ανθρώπους, ακόμα παραμένουν μέσα στο πυκνό δάσος και τις πλαγιές, ορίζοντας ανεξίτηλα, τον τόπο της τραγωδίας.

Δύο μεγάλα κομμάτια από το μοιραίο αεροσκάφος που έπεσε στην περιοχή μια παγωμένη νύχτα του Δεκεμβρίου του 1997, αντίκρυσε και φωτογράφησε σε μια από τις περιηγήσεις του μέσα στο δάσος ο Θεόδωρος Τανούλας, ο οποίος έχει σπίτι στην Άνω Μηλιά.

Συλλογική μνήμη…

Η ιστορία της πτώσης του Γιάκοβλεφ δεν είναι άγνωστη στους κατοίκους της περιοχής. Μέσα από τις αφηγήσεις για τη νύχτα εκείνη και τις αγωνιώδεις προσπάθειες, κατοίκων, στρατού, αστυνομίας και πυροσβεστικής να βρουν το ακριβές σημείο της πτώσης και να φτάσουν σ΄ αυτό μέσα από ένα πυκνό, χιονισμένο δάσος, έχει μετατραπεί σχεδόν σε συλλογική μνήμη. Όλοι θυμούνται, κι αν δεν τα έχουν ζήσει τα έχουν ακούσει από τους ντόπιους, πώς κατάφεραν οι πρώτοι κάτοικοι να φτάσουν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο σημείο, μετά από δύο μέρες αναζήτησης, για να αντικρύσουν τα συντρίμμια που κάπνιζαν ακόμα ενώ στον αέρα πλανιόταν μια φρικτή μυρωδιά καμένης σάρκας… Διάσπαρτα σώματα ανάκατα με βαλίτσες και σακίδια μισοκαμμένα και συντρίμμια κάθε μεγέθους παντού…

Η συνέχεια εκείνης της νύχτας δόθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης που άνοιξε για πρώτη φορά το ίδιο βράδι για να τοποθετηθούν οι σοροί των αδικοχαμένων επιβατών και του πληρώματος του αεροσκάφους έτσι ώστε αργότερα να παραδοθούν στους συγγενείς.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα