ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανάσταση και Πάσχα στη σκιά του κορωνοϊού – Όλα τα μέτρα που ισχύουν αναλυτικά

Στις 9 μ.μ. η Ανάσταση

Με τα περιοριστικά μέτρα να εξακολουθούν να ισχύουν, έστω με κάποια ελαστικότητα, γιορτάζεται η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα με το άνοιγμα της εστίασης η χαλάρωση θα γίνει πιο αισθητή. Σήμερα και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00 και επαναλειτουργεί η εστίαση μετά από έξι μήνες χωρίς μουσική, αλλά με σύσταση για μάσκες για τους πελάτες.

Το βράδυ της Ανάστασης σήμερα που θα τελεστεί στις 21.00, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους. Ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Ανήμερα του Πάσχα όσοι επιλέξουν να μετακινηθούν σε φιλικά σπίτια ή να είναι οι ίδιοι οικοδεσπότες πρέπει ήδη να γνωρίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, εκτός αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο, οπότε ο αριθμός διευρύνεται και μπορούν συμμετέχουν στο γιορτινό τραπέζι έως 12 άτομα.

Καλό είναι, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών να πραγματοποιείται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Οσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων, σήμερα τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και τις 7 το απόγευμα. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για σήμερα θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά μέχρι τις 6 το απόγευμα.  Την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Από τη Μεγάλη Πέμπτη είναι ελεύθερες οι διαδημοτικές μετακινήσεις, πραγματοποιούνται όμως με τη χρήση SMS, καθώς τα μηνύματα καταργούνται από τις 15 Μαΐου.

logo podas