ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελεύθερες οι μετακινήσεις εντός νομού – Τι ισχύει για SMS και εκκλησίες – Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από Δευτέρα

Πιερία | Δειγματοληψίες νερού από τις ακτές κολύμβησης
Ελεύθερες οι μετακινήσεις εντός νομού - Τι ισχύει για SMS και εκκλησίες - Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση από Δευτέρα

«Ελεύθερες», από σήμερα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρόλα αυτά, παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή των μετακινήσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων- η υποχρέωση αποστολής ειδικού μηνύματος για οποιαδήποτε μετακίνηση, όπως ανακοινώθηκε χθες, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Ακόμη τις μέρες του Πάσχα ισχύουν τα εξής:

-Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

– Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:

– η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση – SMS στο 13033 με κωδικό 6

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των υγειονομικών Αρχών τη Μεγάλη Τετάρτη (28/04), ανέφερε τους τρόπους μετακίνησης των πολιτών για την περίοδο του Πάσχα και, κυρίως, από τη Δευτέρα του Πάσχα (03/05) και έπειτα.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες για τη μετάβαση σε καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ και μπαρ) πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.Τα καταστήματα εστίασης θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και πελάτες από τη Δευτέρα (03/05), μόνο σε εξωτερικούς χώρους και χωρίς μουσική. 

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ, ενώ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέχρι τις 11 το βράδυ.

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ παραμένει και η αποστολή SMS στο 13032, όσον αφορά στο λιανεμπόριο, και έχει διάρκεια τριών ωρών.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Από τη Μεγάλη Δευτέρα (26/04) η απαγόρευση κυκλοφορίας αρχίζει στις 22:00 και από τη Δευτέρα του Πάσχα (03/05) θα τίθεται σε ισχύ από τις 23:00 έως τις 05:00, επομένως -όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς- τα καταστήματα εστίασης πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 22:45.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση, θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από τα αρμόδια υπουργεία σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Το SMS για τον Επιτάφιο, την Ανάσταση και το πασχαλινό τραπέζι

Με SMS θα μετακινηθούν οι πολίτες τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή (30/04) για τον Επιτάφιο, το Μεγάλο Σάββατο (01/05) για την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα (02/05) για το τραπέζι.

Συγκεκριμένα, ο κωδικός 6 στο 13033 είναι το SMS που πρέπει να στείλουν οι πολίτες για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Επισημαίνεται πως η Ακολουθία του Επιταφίου αρχίζει στις 18:00, με αυστηρά μέτρα προστασίας να τηρούνται στους ιερούς ναούς τόσο για τους πιστούς όσο και για τους κληρικούς, και την περιφορά του θα γίνει σε προαύλιο χώρο, χωρίς την πομπή των πιστών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ιερού ναού.

Ακόμα, όσον αφορά στην Ακολουθία της Ανάστασης, θα γίνει στις 21:00 με αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για τους πιστούς όσο και για τους κληρικούς, και στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών.

Σχετικά με το πασχαλινό τραπέζι, έχει τεθεί όριο έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε εξωτερικό χώρο.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα