ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή αγορά, λειτουργίες με κόσμο στις εκκλησίες και διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα από Μεγάλη Δευτέρα

Ανοιχτή αγορά, λειτουργίες με κόσμο στις εκκλησίες και διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα από Μεγάλη Δευτέρα

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων εισέρχεται η χώρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην οικονομία. 

Παρότι τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι σταθερά κοντά στις 3.000, οι νεκροί δεκάδες και οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 900, εντούτοις η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την άρση μέτρων ενόψει Πάσχα και ιδίως ενόψει της έλευσης των αλλοδαπών τουριστών. 

Στον αντίποδα, βέβαια, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει κλειστά τα… σύνορα μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού στην περιφέρεια και ιδίως σε χωριά και νησιά.

Μεγάλη Εβδομάδα και εκκλησίες

Τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 έως τις 22:00 ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. 

Διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται με τον κωδικό μετακίνησης 6 μόνο το Σαββατοκύριακο, ενώ τις καθημερινές επιτρέπονται μόνο με αιτιολόγηση.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, παραμένει σε ισχύ η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (σ.σ. επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., επίσης με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, όπως έχει γίνει γνωστό θα ισχύσουν τα ακόλουθα: α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (σ.σ. όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Το ωράριο των καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το ωράριο καταστημάτων στην Κατερίνη όπως το ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης:


Την ίδια ώρα, σε ισχύ βρίσκεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο του Πάσχα που έχει προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίης

Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν και σήμερα, Κυριακή 25 Απριλίου από τις 11:00 έως τις 19:00, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα μείνουν ανοικτά έως τις 19.00. 

Υπενθυμίζεται πως λόγω μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 4 Μαΐου.

Αναλυτικά ανά ημέρα το ωράριο λειτουργίας τις ημέρες των εορτών:

ΗμέραΗμερομηνίαΩράριο
Πέμπτη22/04/202109.00 – 20.30
Παρασκευή23/04/202109.00 – 20.30
Σάββατο24/04/202109.00 – 18.00
Κυριακή των Βαΐων25/04/202111.00 – 19.00
Μεγάλη Δευτέρα26/04/202109.00 – 20.30
Μεγάλη Τρίτη27/04/202109.00 – 20.30
Μεγάλη Τετάρτη28/04/202109.00 – 20.30
Μεγάλη Πέμπτη29/04/202109.00 – 20.30
Μεγάλη Παρασκευή30/04/202113.00 – 19.00
Μεγάλο Σάββατο01/05/202109.00 – 16.00
Κυριακή του ΠΑΣΧΑ02/05/2021ΑΡΓΙΑ
Δευτέρα03/05/2021ΑΡΓΙΑ
Τρίτη04/05/2021ΑΡΓΙΑ


Αρχίζουν τη Δευτέρα τα υποχρεωτικό self test στο Δημόσιο

Η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός, ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι κληρικοί, ιεροψάλτες και προσωπικό των ναών.

Ειδικά για την εβδομάδα 26 Απριλίου έως 5 Μαΐου, θα διατεθούν σε συγκεκριμένες κατηγορίες δύο self-test. Στην εκπαιδευτική κοινότητα η διάθεση των self-test θα ξεκινήσει ξανά την Πέμπτη του Πάσχα. Η μεταβατική χρονική περίοδος υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρατείνεται μέχρι 2 Μαΐου.

Σημειώνεται πως από τις 10 Μαΐου σταδιακά θα αυξάνεται το προσωπικό του δημοσίου, που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία, ενώ οι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια εργασίας. Η εξυπηρέτηση του κοινού συνεχίζει να γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το πασχαλινό τραπέζι

Στο τραπέζι του Πάσχα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, εφόσον καθίσουν σε εσωτερικό χώρο, ενώ αν το τραπέζι γίνει σε εξωτερικό χώρο τότε ο μέγιστος αριθμός των συνδαιτυμόνων ανεβαίνει στους 12. Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Τέλος σε ισχύ βρίσκεται έως τις 10 Μαΐου η απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. 

Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας, προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. 

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση, πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει – πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5 – τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Τα πρόστιμα
1. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας του άρθρου 1, επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

2. Ειδικώς στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας