ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ιδιώτη τα σκουπίδια της Κεντρικής Αγοράς και της Κρεατογοράς Θεσσαλονίκης – Ξεσηκωμός των εμπόρων

Σε ιδιώτη τα σκουπίδια της Κεντρικής Αγοράς και της Κρεατογοράς Θεσσαλονίκης – Ξεσηκωμός των εμπόρων

Σε ιδιώτη εργολάβο ανατίθεται το επόμενο διάστημα η ανταποδοτική υπηρεσία αποκομιδής των απορριμμάτων της Κεντρικής Λαχανογοράς και Κρεατογοράς Θεσσαλονίκης, τη διαχείριση των οποίων χρόνια τώρα είχε ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, καθώς η ΚΑΘ βρίσκεται στα διοικητικά του όρια. Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εμπόρων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, καθώς εκτιμούν ότι το κόστος των δημοτικών τελών που πληρώνουν στο δήμο θα τριπλασιαστεί.

Το πράσινο φως για την εκχώρηση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιωτική εταιρεία, μέσω διαγωνισμού που θα βγάλει η διοίκηση της ΚΑΘ, άναψε διάταξη σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, που πέρασε… νύχτα από τη βουλή, αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα πολλούς δήμους, καθώς προβλέπει ότι σταματά η καταβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στους οικείους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εφόσον αναδειχθεί ανάδοχος εργολάβος μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Για τη Θεσσαλονίκη, η εμπλοκή ιδιώτη στην Κεντρική Αγορά, όπου λειτουργούν 280 καταστήματα και άλλα 20 στην Κρεαταγορά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς η διάταξη θα ισχύσει και για άλλες αγορές που βρίσκονται στα όρια δήμων, ακόμη και η Ιχθυόσκαλα στο δήμο Θερμαϊκού.

Μιλώντας στο makthes.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος, λέγοντας πως «αποφάσισαν νύχτα και ερήμην των δήμων να περάσουν μια διάταξη με την οποία πετούν έξω του ΟΤΑ που διαχειρίζεται την αποκομιδή των απορριμμάτων και εισπράττει τα ανάλογα τέλη, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερο κέρδος».

Αντ΄ αυτού, όπως είπε, την ανταποδοτική υπηρεσία θα την αναλάβει ιδιώτης εργολάβος, εκτοξεύοντας στα ύψη το κόστος για τους εμπόρους, στο πλαίσιο ενός δήθεν εκσυγχρονισμού της καθαριότητας σε αυτές τις αγορές, όπως συνέβη ήδη στο δήμο Νίκαιας Ρέντη, όπου λειτουργεί η Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Και αυτό γιατί σήμερα, όπως είπε, ο κ. Κυρίζογλου ο δήμος διαθέτει για την καθαριότητα της Κεντρικής Αγοράς 17 εργάτες, δυο απορριμματοφόρα και φορτηγά, εισπράττοντας ένα ποσό που το αντέχουν οι έμποροι, που πληρώνουν μόλις 3,4 ευρώ ανά τ.μ

«Πρόκειται για μια απαράδεκτη μονομερής ενέργεια, χωρίς να ενημερωθεί στοιχειωδώς η αντιπολίτευση, παρά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της ΚΑΘ που διορίζεται από την κυβέρνηση» σχολίασε ο δήμαρχος της περιοχής.

Διαβάστε περισσότερα >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα