ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστίαση | Αιφνιδιάστηκε ο κλάδος – 5 Μαΐου η πλατφόρμα των ενισχύσεων

Τι προβληματίζει τους επιχειρηματίες του κλάδου 

Αιφνιδιασμένος εμφανίζεται ο κόσμος της εστίασης από τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα του κλάδου στις 3 Μαΐου, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες αφενός καθώς υπάρχει σειρά πρακτικών ζητημάτων που οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν και αφετέρου για το κατά πόσο η κίνηση αυτή εγγυάται ένα ασφαλές, μακράς διάρκειας άνοιγμα.

Εφοδιασμός των καταστημάτων, ωράριο λειτουργίας, δυναμικότητα, αλλά ακόμη και προετοιμασία των εργαζομένων είναι τα βασικά ζητήματα που θέτουν. Καταρχάς ο εφοδιασμός των καταστημάτων θα πρέπει να γίνει εν μέσω αργιών (σημειώνεται ότι τόσο η Κυριακή όσο και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αργίες), ενώ τόσο η Μεγάλη Παρασκευή όσο και το Μεγάλο Σάββατο είναι ημέρες μειωμένου ωραρίου για τις επιχειρήσεις – προμηθευτές. Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο ειδικά σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό των εστιατορίων με νωπά τρόφιμα.

Ας σημειωθεί δε ότι η εστίαση θα ανοίξει πριν τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την ενίσχυση από το ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» η εν λόγω πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 5 Μαΐου, είναι όμως άγνωστο μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνεται η εκταμίευση των χρημάτων.

Δεύτερον, το γεγονός ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη Δευτέρα του Πάσχα θα ξεκινά στις 11 μ.μ., αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα καταστήματα θα κλείνουν στις 10 μ.μ., κάτι φυσικά που περιορίζει τον τζίρο τους. Ακόμη και όταν έκλειναν τα καταστήματα στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως είχε επιβληθεί πριν το lockdown του Νοεμβρίου, ο τζίρος είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα, κυρίως λόγω της μειωμένης κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών.

Τρίτον, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου είναι δύσκολη ακόμη και η προετοιμασία του προσωπικού των επιχειρήσεων μετά από 6 μήνες αναστολής λειτουργίας και με την επανεκκίνηση να γίνεται ύστερα από ημέρες αργιών.

Μεγάλο ερώτημα, βεβαίως, παραμένει ποιοι περιορισμοί θα εφαρμοστούν σε ό,τι αφορά το όριο στη δυναμικότητα και τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ζητήματα που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα τεθούν στο επίκεντρο συζήτησης που θα έχουν αύριο Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ). 

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα