ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Ζολώτας

Ένα κομμάτι του Ολύμπου, ο άνθρωπος που ήξερε το μυθικό βουνό όσο λίγοι, ο 88χρονος Κωνσταντίνος Ζολώτας, πέρασε στην αιωνιότητα – Τα συλλυπητήρια πολιτικού κόσμου και φορέων

Ο Κωνσταντίνος Ζολώτας, ένα κομμάτι του Ολύμπου και ο άνθρωπος που ήξερε το μυθικό βουνό όσο λίγοι,έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. 

Ο εκλιπών υπήρξε οδηγός βουνού για πάνω από 50 χρόνια ενώ η οικογένειά το διαχειρίζεται το καταφύγιο Α “Σπήλιος Αγαπητός”. 

Ο “πρεσβευτής του βουνού” άφησε την τελευταία του πνοή σε μονοπάτι της περιοχής μεταξύ Αγιάννη και Αη-Λια παθολογικά αίτια.

Χθες αργά το βράδυ οι οικείοι του ειδοποίησαν την αστυνομία και την πυροσβεστική καθώς αργούσε να επιστρέψει από την πεζοπορία του στο βουνό. Δυστυχώς ενντοπίστηκε νεκρός σε μονοπάτι

Ο ΕΟΣ με ανάρτηση του έκανε γνωστή τη θλιβερή είδηση σήμερα νωρίς το πρωί ενώ σύσσωμος ο πιερικός κόσμος απευθύνει τα συλληπητήριά του στην οικογένειά του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του OlympusMera.gr η κηδεία του αείμνηστου Ζολώτα θα γίνει το Σάββατο στο Λιτόχωρο. 

Τα συλλυπητήρια πολιτικού κόσμου και φορέων

Αποχαιρετισμός του Κώστα Ζολώτα

του Κώστα Δημόπουλου, πρώην Δημάρχου Δίου – Ολύμπου

Αυτή τη φορά ο Κώστας Ζολώτας μας ξεγέλασε. Σκαρφάλωσε στην ψηλότερη κορυφή! Εκεί που οδηγούν όλα τα μονοπάτια μια μέρα, η Χονδρομεσορράχη, το Γομαρόσταλο, το Λούκι, το Κοφτό, τα Καγκέλια, η ζωή…. Όμως, η μορφή του παραμένει πάντα ζωγραφισμένη στο Στεφάνι… εκεί θα τον βλέπει η μνήμη μου όποτε κοιτάζω ή σκέφτομαι τον Όλυμπο, την πατρίδα μας. Ο μεγάλος δάσκαλος με τους περισσότερους μαθητές΄ δίδασκε την ορειβασία, την αναρρίχηση και τις πρώτες βοήθειες στο βουνό. Μα το σπουδαιότερο μάθημα που δίδασκε, και που μου έμαθε καλά, ήταν της πραγματικής αγάπης και της πραγματικής συγχώρεσης.

Ο Κώστας Ζολώτας είχε περάσει από μακράν στην αντίπερα όχθη. Έγινε ζωντανός θρύλος, σημείο παγκόσμιας αναφοράς και καμάρι για εμάς τους ολύμπιους πατριώτες του, που ξέρουν και θέλουν να αναγνωρίζουν. Και από χθες, το κομμάτι αυτό της ζωντανής ιστορίας του τόπου μας, πέρασε στην αιωνιότητα, στο Πάνθεον, με το όνομά του χαραγμένο με χρυσά γράμματα στις κορυφογραμμές. Στις κορυφογραμμές εκείνες που, σύμφωνα με τον παππού μου, «…νομίζει κανείς ότι μεταρσιούται εις το άπειρον και εγγίζει τον Υψιστον!» (Κ. Δημόπουλου, «Οι Τουριστικές Ομορφιές του Νομού Πιερίας», Αθήνα 1962)

Λόγω του συγκινησιακού μου φόρτου, θα περιοριστώ σ’ αυτά τα λίγα, διότι φοβάμαι ότι αν συνεχίσω να γράφω, μπορεί οι αλήθειες να εκληφθούν ως υπερβολές, χωρίς να είναι. Άλλωστε ο Κώστας Ζολώτας ήταν απλός και αυτάρκης. Δεν ήθελε πολλά, μόνο να πιεί λίγο «αγίασμα», και κανένα λευκό «Μυθικό Βουνό» με τον κουμπάρο του τον Δημήτρη Γεωργούλη και εμένα…

Καλή αναρρίχηση μπάρμπα – Κώτσο, θα σε θυμόμαστε πάντα δίπλα στη Ζολώταινα, με εκείνο το πλατύ χαμογέλιο, να μη χορταίνεις με τα μάτια σου να απολαμβάνεις εκείνη την ατέλειωτη φαμελιά, που σου χάρισαν οι τέσσερις υπέροχες κορούλες σου.

Κώστας Δημόπουλος

Πρ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου

«Αποχαιρετούμε τον Κώστα Ζολώτα»

Μήνυμα Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση σήμερα τον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές.

Πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού.

Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα. Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο “Μπαλκόνι” Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του.

Τώρα που, κατά τον ποιητή, «ο ήλιος τ’ Απριλιού λιώνει τα χιόνια στα βουνά, κι ανθίζει η οξυά κι ο γαύρος» ο Κώστας πήρε για τελευταία φορά το σακίδιο με τις αναμνήσεις και τις ιδέες μιας ολόκληρης ζωής και τράβηξε τ’ αψήλου.

Ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Βαγγέλης Γερολιόλιος

ΕΟΣ Λιτοχώρου | Στην γειτονιά των αγγέλων και αγαπημένων του ανθρώπων βρίσκεται από χθες ο Κώστας Ζολώτας

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αποχαιρετούμε έναν φίλο ορειβάτη-αναρριχητή, δάσκαλο, έναν πρωτοπόρο της γενιάς του, έναν άξιο συνεχιστή των οδηγών του Ολύμπου! Ο Κώστας Ζολώτας αποτέλεσε πυλώνα της εξέλιξης του πολιτισμού και της ορειβασίας για τον Όλυμπο, το σπίτι του! Πολλά και σημαντικά τα έργα του, λίγα τα λόγια για να σε τιμήσουμε , θα θυμόμαστε την λεβεντιά σου, το ήθος και την ανθρωπιά σου προσπαθώντας να βαδίσουμε στα χνάρια σου για έναν Όλυμπο όπως τον ονειρεύθηκες!  

Πρόσεχε μας από εκεί ψηλά και οδήγησε μας!

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου | Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Κωνσταντίνου Ζολώτα.

Ο Κωνσταντίνος Ζολώτας, ο άνθρωπος που γνώριζε τον Όλυμπο καλύτερα από τον καθένα “έφυγε” χθες για την τελευταία του “ανάβαση”.

Ήταν ένας γνήσιος θεματοφύλακας και πρεσβευτής του μυθικού βουνού όλων των Ελλήνων, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για τις διασώσεις του.

Ελισσάβετ (Μπέττυ)Σκούφα | Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Ζολώτα

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Κωνσταντίνου Ζολώτα,ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με το ιερό βουνό του Ολύμπου και τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών για την ανεκτίμητη προσφορά του.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας