ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφασίζονται τα “ανοίγματα” από τη Δευτέρα 19/4

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή λοιμωξιολόγων

Αποφασίζονται τα "ανοίγματα" από τη Δευτέρα 19/4

Εντός της ημέρας συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, φροντιστηρίων, κέντρων αισθητικής αλλά και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.

Κι αυτό, την ώρα που οι αριθμοί της πανδημίας στη χώρα μιλούν από μόνοι τους. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν πάνω από τις 4.000 και σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων, με τον αριθμό να φτάνει τους 802.

Πιο αναλυτικά, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν σήμερα για:

Άνοιγμα κέντρων αισθητικής,

Άνοιγμα πολυκαταστημάτων,

Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),

Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο 24 Απριλίου.

Ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, αναφορικά με το Πάσχα, χθες είπε πως «δεν κάνουμε μακροχρόνιες προβλέψεις εν μέσω κορονοϊού». Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.

Μετά το Πάσχα ανοίγει η εστίαση

Όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανοίξει αμέσως η εστίαση. Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μάϊου, δρομολογείται και το άνοιγμα των εστιατορίων, με τραπέζια εκτός καταστήματος. Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αυτό αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Γ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, δεν αποκλείεται η εστίαση να ανοίξει ακόμη και από την Τρίτη του Πάσχα. 

Τα σενάρια που εξετάζονται για το Πάσχα

Ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ισχύσει, είναι οι πολίτες να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self tests και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές. Ακόμα, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Δεν αποκλείεται, επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι μετακινήσεις του Πάσχα μπορούν να δείξουν τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού της Ε.Ε. για τα ταξίδια.

Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, θα έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση η εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα και έτσι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας