ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει από το Σάββατο (3/4) στις μετακινήσεις – Πώς ανοίγει η αγορά τη Δευτέρα (5/4) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τι ισχύει από το Σάββατο (3/4) στις μετακινήσεις - Πώς ανοίγει η αγορά τη Δευτέρα (5/4) ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρώτο μικρό βήμα για την χαλάρωση του lockdown ξεκινάει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Έτσι από αύριο αλλάζει το πλαίσιο για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Συγκεκριμένα:

 Από το Σάββατο 3 Απριλίου με κωδικό 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο μόνο για τα σαββατοκύριακα και με το αυτοκίνητο.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται ήδη η μετακίνηση εκτός δήμου για μετάβαση στο κομμωτήριο, σε κέντρο περιποίησης νυχιών, για επίσκεψη σε ιατρείο ή για φροντίδα ηλικιωμένου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως το μέτρο είναι πιλοτικό και μπορεί να αρθεί, διευκρινίζοντας τι θα ισχύει και πώς θα μπορούν να γίνουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα οι μετακινήσεις με όχημα και με SMS στο 13033 με κωδικό 6 θα γίνονται για τη μετάβαση σε υπαίθριο χώρο με σκοπό την άσκηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα, ενώ για τις καθημερινές δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με χρήση του κωδικού 6.

Σε αυτές τις μετακινήσεις επιτρέπονται να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός που ισχύει μέχρι σήμερα για τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS στο 13033 που προβλέπει αποστολή μόνο για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο.

Στα ΙΧ αυτοκίνητα και τα ταξί επιτρέπεται να βρίσκονται μαζί ο οδηγός και 2 ακόμα επιβάτες. Το συγκεκριμένο όριο επιβαινόντων δεν ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

  • ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
  • άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του

Στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποια αλλαγή. Και τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.

– Από τη Δευτέρα 5 Απριλίουμε τη χρήση του SMS στο 13032 και με χρονικό περιορισμό 3 ώρες ξεκινά η λειτουργία του λιανεμπορίου, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, η λειτουργία των οποίων θα επανεκτιμηθεί σε επόμενο στάδιο.

Επομένως, τα καταστήματα που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα είναι: τα συνοικιακά καταστήματα τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα.

Θα επιτρέπεται η πώληση εντός του μαγαζιού με ραντεβού (click in shop) και η παραλαβή πάλι με ραντεβού (click away). Θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ.

– Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν ορισμένες τάξεις, από τις 12 Απριλίου και με χρήση τεστ.

«Τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, γιατί ναι έχουμε πρόσθετα όπλα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, ήδη έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών, υπάρχουν δωρεάν πλέον αξιόπιστα τεστ τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα, και είμαστε πλέον στην άνοιξη, ο καιρός όπως οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι παραδέχονται έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων ο κ. Χαρδαλιάς.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα