ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων με τη χώρα να “βουλιάζει” καταγράφοντας χθες 4.340 νέα κρούσματα

Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων με τη χώρα να "βουλιάζει" καταγράφοντας χθες 4.340 νέα κρούσματα

Τον τρόπο με τον οποίο θα αρθούν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, αρχής γενομένης από το Σάββατο, αναμένεται να εξειδικεύσουν σήμερα, Τετάρτη, οι επιστήμονες-μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας, παρόλο που η χώρα έχει «βουλιάξει» στο τρίτο «κύμα» καταγράφοντας χθες 4.340 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Την ίδια συζήτηση είχαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι αρμόδιοι υπουργοί, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Μεταξύ των επιστημόνων, υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι έχει κορυφωθεί η πορεία του τρίτου «κύματος» της πανδημίας και αναμένουν να «ξεφουσκώσει». Υπό αυτό το πρίσμα προτείνουν την άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, συνυπολογίζοντας την ανάγκη επαναλειτουργίας της αγοράς και της επαναφοράς ορισμένων δραστηριοτήτων για τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εκπέμψει μήνυμα «χαλάρωσης», κάτι το οποίο ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε χθεσινές δηλώσεις της στο Action 24: «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown. Υπάρχει μία παρανόηση τις τελευταίες μέρες. Παρουσιάζεται ένας οδικός χάρτης για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δραστηριότητες ελεγχόμενες όταν και εφόσον τα δεδομένα επιτρέψουν να υπάρξει κάποια ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση, σε φάσεις».

Στη σημερινή συνεδρίαση των επιστημόνων υπάρχουν τρία δεδομένα που θα τεθούν επί τάπητος. Τα self-tests που αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα, η επιτάχυνση των εμβολιασμών από τον Απρίλιο και η «εγκαθίδρυση» της καλοκαιρίας στη χώρα, ώστε να καταστούν δυνατές οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και να αποσυμπιεστεί η ψυχολογία των πολιτών.

Από το Σάββατο οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Το πρώτο μέτρο που φαίνεται να «ξηλώνεται» από το Σάββατο, είναι η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς οι πολίτες έχουν δείξει ότι προτιμούν τους εξωτερικούς χώρους, όπως τα πάρκα και οι παραλίες. Οι επιστήμονες θέλουν οι συναναστροφές των πολιτών να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο νέος κορονοϊός δεν μεταδίδεται με την ίδια ευκολία που γίνεται στους κλειστούς χώρους.

Έρχεται και το λιανεμπόριο

Τη Δευτέρα μάλιστα υπάρχει η πληροφορία ότι θα ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Πρώτα θα αφορά τα μικρά καταστήματα, αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν και τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα σε επόμενη φάση. Ειδικότερα η κυβέρνηση θέλει την αγορά ανοιχτή κανονικά και με μοναδικούς περιορισμούς την αποστολή μηνύματος SMS και συγκεκριμένο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος. Εντούτοις, οι επιστήμονες διαμηνύουν ότι αυτό θα είναι επικίνδυνο και αντιπροτείνουν τη μέθοδο του click away η οποία έχει δοκιμαστεί. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την τελευταία στιγμή δεδομένης της διάστασης των απόψεων ακόμη και εντός της επιστημονικής επιτροπής, καθώς υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ξεπερασμένο το click away.

Τι γίνεται με τα σχολεία

Η αρχική εισήγηση έκανε λόγο για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 5 Απριλίου, ωστόσο στο τραπέζι έχει πέσει και η 12η Απριλίου, μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ή στις 8 του ίδιου μήνα. 

Για να «κλειδώσει» η επαναφορά των μαθητών στις τάξεις τους, χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η ημερομηνία έλευσης των self-tests στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές των σχολείων. 

Σε κάθε περίπτωση, τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν μία εβδομάδα μετά από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ το Πάσχα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον μαθήματα.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα