ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μηνύματα πολιτικών και θεσμικών φορέων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αδέλφια μας αγαπημένα,

Η εφετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι γεμάτη από συμβολισμούς. Όλος ο Ελληνισμός και κάθε αδούλωτο πνεύμα τιμά, παρά τις δυσκολίες και με σεβασμό προς τα υγειονομικά μέτρα προφυλάξεως, τα 200 έτη από την Εθνική Επανάσταση του 1821.
Η Εκκλησία πανηγυρίζει την Επανάσταση ως ένα πνευματικό γεγονός. Πανηγυρίζει τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία και την Παλιγγενεσία, ως τύπο του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου κατά της τυραννίας και της δουλείας, τόσο της εξωτερικής, όσο και της εσωτερικής, τόσο της συλλογικής, όσο και της ατομικής. 

Το τόλμημα των προγόνων μας ήταν μεγάλο! Τετρακόσια χρόνια υπό την καταπίεση του οθωμανικού ζυγού, κι όμως, εκείνοι κράτησαν την πίστη, την εθνική ταυτότητα και την ελπίδα. Ο Ελληνισμός επιβίωσε παρά το παιδομάζωμα, τα σκλαβοπάζαρα και τις αναρίθμητες βιαιότητες, στηριγμένος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την θυσία των Νεομαρτύρων και την αγωνιστικότητά του. Κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ ενώπιον της σεπτής μνήμης των Νεομαρτύρων και των Ηρώων της πίστεως και της πατρώας γης. Οι Νεομάρτυρες θυσίασαν την ζωή τους για να διατρανώσουν το μήνυμα στους Ορθοδόξους Έλληνες ότι δεν πρέπει να εξισλαμισθούν, δεν πρέπει να γίνουν εξωμότες, ότι μέλλον δεν υπάρχει χωρίς φως Χριστού. Ήταν οι πρώτοι αντιστασιακοί της δουλείας. Οι αγιασμένες αυτές μορφές, αυτό το πραγματικό νέφος των χιλιάδων Νεομαρτύρων, ήταν οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Αν αυτοί δεν είχαν θυσιασθεί για την Πίστη και την Πατρίδα, δεν θα υπήρχαν το 1821 Έλληνες Ορθόδοξοι για να αγωνισθούν. 

Χωρίς να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη όπου διαβιούσαν Έλληνες, επί 400 χρόνια για την Νότιο Ελλάδα και 500 χρόνια για την Βόρειο Ελλάδα, διατηρήσαμε άσβεστη την φλόγα και δεν απογοητευθήκαμε! Δεν υποδουλωθήκαμε ηθικά και πνευματικά. 

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν επανάσταση εθνική και θρησκευτική. Δεν αντέγραψε καμία άλλη επανάσταση. Στη διάρκεια των σκοτεινών αιώνων η Ορθοδοξία διαφύλαξε τον Ελληνισμό. Έτσι, οι πρωταγωνιστές του Αγώνα ομολογούν την Χριστιανική Πίστη τους και σε όλες τις Εθνικές Συνελεύσεις θέτουν ως προοίμιο των Συνταγμάτων την επίκληση προς την Αγία Τριάδα. Γι’ αυτό και οι οθωμανοί, γνωρίζοντας ότι ο Ορθόδοξος κλήρος ήταν η πνευματική ηγεσία του Ελληνισμού, εκδικήθηκαν πρώτους απ’ όλους Πατριάρχες, Επισκόπους, Ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές. Και τους θανάτωσαν με τρόπο μαρτυρικό. 

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προγραμματίσει 261 εκδηλώσεις σε όλη την επικράτειά Της για να τιμηθεί η μεγάλη Επέτειος, πραγματοποιώντας εκδόσεις και οργανώνοντας συνέδρια, λατρευτικές συνάξεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν να γίνουν και στην Πιερία.

Είναι ο καιρός να μάθουμε, να θυμηθούμε, να αναστοχασθούμε.
Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Αυτά τα ιδανικά που μας έκαναν φωτοδότες αγωνιστικότητας, πολιτισμού και προκοπής. Μεγάλο το χρέος μας και η τιμή να εορτάσουμε κατά τη διάρκεια αυτού έτους τα 200 χρόνια του αναστημένου Γένους μας. Κι αν νομίζουμε πως οι δυσκολίες μπορούν να μας νικήσουν, ας θυμόμαστε πάντοτε ότι ανασυστήσαμε το Κράτος μας βασισμένοι στα ιδανικά του ΄21, τη στιγμή που όλα «τα  ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

Με εθνική υπερηφάνεια και πατρική αγάπη

ΦΩΝΤΑΣ ΜΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ | ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Συμπατριώτες, 

Τούτη την ώρα που συντάσσω αυτό το μήνυμα νιώθω πως ό,τι και να γράψω για την αυριανή επέτειο είναι φτωχό και λίγο. Νιώθω πως μέσα σε ελάχιστες γραμμές είναι αδύνατο να εκφράσω το δέος, την περηφάνεια και το σεβασμό μου για τους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές του ΄21. Νιώθω πως τα μεγέθη αυτών των ηρώων δεν περιγράφονται, δεν τα καλύπτει κανένας έπαινος, δεν τα αποδίδει ολοκληρωμένα καμιά αναφορά, όσο προσεκτικά συνταγμένη κι αν είναι. 

«…τι τύχη μας χει τους λληνες πάντοτε λίγους. τι ρχ κα τέλος, παλαιόθεν κας τώρα, λα τα θερία πολεμον ν μας φνε κα δν μπορονε, τρνε π μας κα μένει κα μαγιά»» γράφει ο Στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, συμπυκνώνοντας μέσα σε λίγα λόγια την ιστορική μοίρα του Ελληνισμού. Πάντα λίγοι ήμασταν, ανέκαθεν αριθμητικά υστερούσαμε, διαχρονικά ενσαρκώναμε τον Δαυίδ στις αναμετρήσεις μας. Ποτέ, όμως, δεν δειλιάσαμε, δεν φοβηθήκαμε τον υπέρτερο εχθρό ή δυνάστη, ποτέ δεν κιοτέψαμε. 

Είχαν να μοιάσουν οι ήρωες του ΄21. Είχαν πρότυπα. Τους τριακοσίους των Θερμοπυλών και τους Έλληνες των Περσικών πολέμων, τους τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης. Και αυτούς τους προγόνους δεν τους διδάχτηκαν σε σχολειά. Άκουσαν γι’ αυτούς από τους γέροντες κληρικούς που πάσχιζαν με το ψαλτήρι και τον απόστολο να μάθουν στα σκλαβωμένα ελληνόπουλα το παρελθόν τους, τις ρίζες τους, τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους τους, μαζί με την πίστη στο Θεό.

Σχεδόν τετρακόσια χρόνια υποδούλωσης είναι μακρύς καιρός. Και κάτω απ’ τον ζυγό ενός κατακτητή που επεδίωξε ουκ ολίγες φορές με το παιδομάζωμα και τους εξισλαμισμούς να αφελληνίσει τον κατακτημένο. Όμως η ελληνική ψυχή έμεινε αδούλωτη. Ο σπόρος της λευτεριάς ήταν βαθιά θαμμένος και περίμενε την κατάλληλη ώρα για να ανθίσει. Οι εκπρόσωποι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού άνοιξαν τον δρόμο. Ο Ρήγας Φεραίος τραγούδησε στο Θούριο «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή», ο Αδαμάντιος Κοράης, ο Άνθιμος Γαζής διακήρυτταν την ανάγκη να ξεσηκωθεί το Γένος, οι Φιλικοί ανέλαβαν την οργάνωση του εγχειρήματος, η ιδέα της λευτεριάς διαδόθηκε μέσα από τους πύρινους λόγους του Παπαφλέσσα και τόσων άλλων…. 

Και τον Φεβρουάριο, πρώτα στη Μολδοβλαχία, μα κι αμέσως μετά τον Μάρτιο του 1821 στο Μοριά έγινε η αρχή. Και καθώς οι μέρες και οι μήνες προχωρούσαν τα ψυχωμένα παλικάρια των οπλαρχηγών πρόσθεταν νέες σελίδες στην ένδοξη ιστορία της Ελλάδας. Μετατρεπόταν αυτοί σε πρότυπα για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους οι Έλληνες των Βαλκανικών Πολέμων και όσοι βροντοφώναξαν το ΟΧΙ του 1940. 

Φίλες και φίλοι,  

η φετινή επέτειος ορόσημο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία μας προσφέρει την ευκαιρία να αναλογιστούμε ποιος λαός είμαστε. Η χώρα μας ταλανίζεται, όπως και όλος ο πλανήτης, από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, εδώ και πολύ καιρό. Ένας νέος εχθρός, μικροσκοπικός, αόρατος και ύπουλος, μας έχει καθηλώσει. Μας έχει στερήσει την ελευθερία μας, την κανονικότητά μας. Παράλληλα, η προκλητικότητα της γείτονος Τουρκίας συνεχίζεται με προφανή στόχο την αμφισβήτηση των κεκτημένων μας. 

Λιγόψυχοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Ακόμη κι όταν διαφωνίες και έριδες κινδύνευαν να διχάσουν, να ματαιώσουν την κοινή προσπάθεια, το υφέρπον ελληνικό σθένος αναδυόταν, η ομοψυχία και η σύμπνοια κατίσχυαν. Σήμερα, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Επανάστασης του 1821 όχι μόνο μέσα από τους διθυραμβικούς λόγους μας γι’ αυτούς. Σήμερα, αποδεικνύουμε πως είμαστε άξιοι απόγονοι τους , άξιοι συνεχιστές της ατραπού που χάραξαν με την θυσία και το αίμα τους. 

Τα 200 χρόνια από την στιγμή που «…εγένετο ΕΛΛΑΣ» ας είναι το ορόσημο μιας νέας εθνικής ανόρθωσης, μίας νέας ενατένισης του μέλλοντος με πυξίδα τα λόγια του Μακρυγιάννη ««Τούτην την πατρίδα την χομεν λοι μαζί… Εμαστε ες το «μες» κι’ χι ες το «γ».

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας 

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας 

Χρόνια πολλά Έλληνες 

Ζήτω η 25η Μαρτίου του 1821

ΜΠΕΤΤΥ ΣΚΟΥΦΑ | ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

25η Μαρτίου 1821-2021

Επετειακή ημερομηνία για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων που διήρκεσε πολλά χρόνια ως την πραγμάτωση του Ονείρου Ελευθερίας με την ενσωμάτωση το 1864 των Επτανήσων, το 1912-1920 με την ενσωμάτωση της Κρήτης, την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης και το 1947 της Δωδεκανήσου. 

Φέτος, επετειακή χρονιά και ημέρα, χρονιά όμως κατά την οποία η χώρα μας βάλλεται από την Πανδημία και τις πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και προεκτάσεις της, ας κρατήσουμε στη σκέψη μας τα αναμφίβολα σημαντικά διδάγματα για το μεγαλείο της ψυχής, τον αλτρουϊσμό, την αυτοθυσία και το σθένος των πρωταγωνιστών αυτής της Επανάστασης. 

Άνθρωποι του αγροτικού κόσμου –αγωγιάτες, αστοί, έμποροι και πλοιοκτήτες, γνωστοί και άγνωστοι, που με τη στάση τους κατόρθωσαν να εμψυχώσουν ένα ολόκληρο Έθνος και να ξεσηκώσουν κύματα Φιλελληνισμού σε όλη την Ευρώπη. 

Η απόφαση και το σάλπισμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού έπειτα από αιώνες σκλαβιάς και επιβολής, αποτελεί μια από τις κορυφαίες, αν όχι την πιο κορυφαία στιγμή του Έθνους μας! 

Χρόνια πολλά με υγεία και ψυχική ανάταση σε όλους!

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα 

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ νομού Πιερίας 

Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων 

Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ | ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Τιμούμε φέτος την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. 

Τιμούμε τον απελευθερωτικό αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων, που οδήγησε στην εθνική ανεξαρτησία και τη συγκρότηση του Ελληνικού κράτους. 

Παράλληλα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που πλαισιώνει το νόημα της εθνικής επετείου και ευαγγελίζεται τον ερχομό της ελευθερίας.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η συνειδητή, οργανωμένη και ηρωική απόφαση ενός υπερήφανου λαού για ένοπλη αντίσταση και ξεσηκωμό ενάντια στους πανίσχυρους Οθωμανούς. 

Ήταν η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, που διατύπωσε το θεμελιώδες αίτημα της εθνικής, της πολιτικής και θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 

Αυτές τις αρχές και αξίες καλούμαστε σήμερα να δικαιώσουμε. 

Σήμερα, που δίνουμε τον αγώνα ενάντια στην πρωτόγνωρη υγειονομική πρόκληση της εποχής μας. 

Σήμερα, που αποδεικνύουμε στην πράξη τον πατριωτισμό της ευθύνης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Στην μεγάλη αυτή εθνική επέτειο λοιπόν, εμπνεόμαστε από το ιδανικά του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και τις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού για να υπερβούμε τις δύσκολες μέρες και να χαράξουμε σταθερή την εθνική μας πορεία. 

Χρόνια πολλά Πατρίδα!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ | ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 Η 25η Μαρτίου, διπλή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο των αγώνων των Ελλήνων, μία αδιάρρηκτη στο χρόνο ενότητα της εθνικής μας συνείδησης.

Ειδικά φέτος, 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η εμβληματική αυτή επέτειος εορτάζεται με λαμπρότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ακτινοβολώντας τις πανανθρώπινες αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Δικαίου.

Για εμάς στον Δήμο Κατερίνης είναι ιδιαίτερη η χαρά που «κρατώντας ψηλά τη Γαλανόλευκη Σημαία», με μία σειρά εκδηλώσεων – δράσεων που προετοιμάζουμε και θα πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», θα τιμήσουμε τις θυσίες των προγόνων μας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ενωτικά και με αισιοδοξία.

Άλλωστε, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και της πρωτόγνωρης απειλής που έχει αλλάξει δραματικά την καθημερινότητά μας, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου μας εμπνέει, καθώς παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Μήνυμα πίστης, ελπίδας και ειλικρινούς πατριωτισμού, που μας καλεί όλους να δώσουμε παντού και να κερδίσουμε ασύμμετρες μάχες, κατοχυρώνοντας την ειρήνη, την ασφάλεια, την εθνική και κοινωνική συνοχή.

Ενωμένοι, με πάνδημη συσπείρωση, ομοψυχία και αλληλεγγύη είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ | ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Διακόσια χρόνια από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων εναντίον των πανίσχυρων Οθωμανών συμπληρώνονται φέτος. Διακόσια χρόνια από τη στιγμή που μια «χούφτα» Έλληνες όρθωσαν το ανάστημά τους και διεκδίκησαν την ελευθερία τους. 

Και τα κατάφεραν γιατί είχαν πίστη στο Θεό και αγάπη στην Πατρίδα. Κι έβαλαν την Πατρίδα πάνω απ’ όλα γιατί το έλεγε η καρδιά τους. 

Στην εμβληματική αυτή επέτειο των διακοσίων χρόνων η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης, μάχεται και πάλι να ελευθερωθεί. Αυτή τη φορά, από έναν ύπουλο, αόρατο εχθρό, που δε γνωρίζει σύνορα, φτωχούς ή πλούσιους, ισχυρούς ή αδύναμους.  

Σε αυτή τη συγκυρία η πολύπαθη Ελλάδα μας, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, ο κάθε ένας από εμάς, προσπαθεί να σταθεί όρθιος και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά του. Όπως και τότε έτσι και σήμερα δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν θα γογγύξουμε… Θα επικεντρωθούμε στο στόχο που δεν είναι άλλος από την «Ελευθερία». Τη διαφορετική αλλά πάντα ζωοδότρα Ελευθερία! 

Ας πορευθούμε λοιπόν με υπευθυνότητα ατομική αλλά ευθύνη συλλογική προς τον κοινό μας στόχο! 

Χρόνια Πολλά!    

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΝΤΑΜΗΣ | ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΜΗΣΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δύο αιώνες ακριβώς από την Επανάσταση του 1821, το μήνυμα της εθνικής παλιγγενεσίας συνεχίζει να φωτίζει το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς και μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη Ελληνική ιστορία, τη γεμάτη αγώνες για Λευτεριά και Δημοκρατία.

Η προσαρμογή μας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται χωρίς εκπτώσεις στα ανθρώπινα ιδεώδη είναι η σημαντική κληρονομιά όσων αγωνίστηκαν για ελευθερία, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε και να διαφυλάξουμε απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής μας.

Αναμφίβολα, η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 εκτός από ημέρα περηφάνιας αποτελεί και ευκαιρία να αναλογιστούμε το χρέος μας, έναντι όσων αγωνίστηκαν δοξάζοντας το έθνος μας, αλλά κυρίως έναντι των επόμενων γενεών. Οφείλουμε να παραδώσουμε αναλλοίωτα τα μεγάλα ιδανικά, διαμορφώνοντας μέσα από τις καθημερινές μικρές ή μεγάλες «επαναστάσεις» μας, συνθήκες προόδου και ευκαιριών. 

Χρόνια Πολλά!

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας