ΚΟΙΝΩΝΙΑ

21 Μαρτίου | Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Το – με πυκνή βλάστηση – φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο

Η Διεθνής Ημέρα των Δασών ιδρύθηκε στις 21 Μαρτίου, με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 28 Νοεμβρίου 2012

Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα σημειωματάριο, παίρνουμε φάρμακα για τον πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι, δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεση των ενεργειών μας με τα δάση. Και όμως, αυτές και πολλές άλλες πτυχές της ζωής μας συνδέονται με τα δάση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η αειφόρος διαχείριση των δασών και η χρήση των πόρων τους είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και για τη συμβολή στην ευημερία των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Τα δάση διαδραματίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση της φτώχειας και στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης (SDGs). Ωστόσο, παρά όλα αυτά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγεία οφέλη, η παγκόσμια αποψίλωση των δασών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό.

Αποκατάσταση δασών

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Δασών για το 2021 είναι “Αποκατάσταση δασών: ένας δρόμος προς την ανάκαμψη και την ευημερία”. Η αποκατάσταση και η βιώσιμη διαχείριση των δασών συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και των κρίσεων βιοποικιλότητας. Παράγει επίσης αγαθά και υπηρεσίες για βιώσιμη ανάπτυξη, ενισχύοντας μια οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και βελτιώνει τις ζωές.

Το φετινό θέμα εντάσσεται στην δεκαετία του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος (2021-2030), μια έκκληση για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο.

Ιστορικό

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε στις 21 Μαρτίου την Παγκόσμια Ημέρα των Δασών το 2012 για να γιορτάσει και να ευαισθητοποιήσει για τη σημασία όλων των τύπων δασών. Οι χώρες ενθαρρύνονται να αναλάβουν τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την οργάνωση δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν δάση και δέντρα, όπως εκστρατείες φύτευσης δέντρων.

Οι διοργανωτές είναι το Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα δάση και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, τη Συνεργατική Εταιρική Σχέση για τα Δάση και άλλους σχετικούς οργανισμούς στον τομέα.

António Guterres | Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για το 2021

Τα δάση φιλτράρουν τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε. Ρυθμίζουν το κλίμα μας, απορροφώντας το ένα τρίτο των παγκόσμιων αερίων θερμοκηπίου που εκπέμπονται κάθε χρόνο.

Τα δάση παρέχουν βιότοπο στο 80% όλων των γνωστών χερσαίων ειδών, πολλά από τα οποία απειλούνται. Σήμερα, περισσότερα από 1 εκατομμύριο εκ των 8 εκατομμυρίων ειδών φυτών και ζώων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από δάση για τροφή, στέγη, ενέργεια, φάρμακα και εισόδημα.

Παρά τα όσα παρέχουν, η απώλεια δασών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό. Συνεχίζουμε να χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασών, μια έκταση περίπου της Ισλανδίας, κάθε χρόνο.

Η αποψίλωση των δασών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών και πανδημιών.

Φέτος σηματοδοτεί την αρχή της δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η οποία απαιτεί δράση για την πρόληψη, την αναχαίτιση και την αναστροφή της υποβάθμισης των δασών και άλλων οικοσυστημάτων.

Εάν δεν δράσουμε τώρα, διακινδυνεύουμε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Αλλά δεν είναι πολύ αργά για να αναιρέσουμε ορισμένες από τις ζημιές που έχουμε προκαλέσει.

Οι κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας απαιτούν επείγουσα δράση από όλες τις κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, τις τοπικές αρχές και τα άτομα.

Οι αυτόχθονες λαοί οδηγούν το δρόμο. Φροντίζουν για τη βιοποικιλότητα της Γης και επιτυγχάνουν αποτελέσματα διατήρησης με πολύ λίγους οικονομικούς πόρους και λίγη υποστήριξη.

Σε αυτήν τη Διεθνή Ημέρα Δασών ας φυτέψουμε τους σπόρους για ένα βιώσιμο μέλλον δεσμευόμενοι να αποκαταστήσουμε και να διατηρήσουμε τα δάση μας προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη.

Με πληροφορίες από un.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα