ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματισμός στους λοιμωξιολόγους για την άρση των μέτρων και την στόχευσή τους

Αρ. Πελώνη: Αύριο οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις

Παρόλο που τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έχουν εκτοξευθεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή άρση και τροποποίηση κάποιων μέτρων, αναμένοντας την αυριανή εισήγηση της επιτροπής. Οι λοιμωξιολόγοι ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι και επιφυλακτικοί εν όψει μιας χαλάρωσης των μέτρων, με δεδομένη πάντα και την κόπωση των πολιτών.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως είναι αναγκαίος ένας ακόμη μήνας lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της κατάστασης «θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στην στόχευση των μέτρων, λέγοντας πως «θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Προσέθεσε δε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές. 

Αν και προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα».

Αναφορικά με τα σχολεία ο καθηγητής είπε ότι «δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα».

Ο κ. Βασιλακόπουλος επέρριψε ευθύνες στους πολίτες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να «μετράμε τα λύματα». «Πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου του συγγενούς… Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου». 

Ο καθηγητής υποστήριξε πως «δεν έχει νόημα το 3ωρο SMS αν υπάρχει ραντεβού Αν λειτουργήσει μόνο το 3ωρο θα βρεθούμε Σάββατο το πρωί να στέλνουμε όλοι 3ωρο SMS και όλοι οι εμπορικοί δρόμοι θα γεμίσουν από νόμιμους Έλληνες που θα ψωνίζουν. Δεν αποφεύγεις πάλι το συνωστισμό».

Μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στον σχεδιασμό για σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος επιφυλάχθηκε για την ημερομηνία. «Η εξίσωση είναι δύσκολη, και θα πω τη γνώμη μου αύριο στην επιτροπή. Καλό θα είναι οι γνώμες να μην ακούγονται δημοσίως. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δεν σταθεροποιείται. Θα πρέπει να δούμε αν τα μέτρα τηρούνται, η απλή λήψη των μέτρων δε φέρνει αποτέλεσμα».

«Δεν αντέχεται αυτή τη στιγμή άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου μαζί. Δεν ξέρω αν ένα από τα δύο θα μπορέσει να ανοίξει. Ξεκάθαρα, πάντως, δεν πρέπει να ανοίξουν και τα δύο μαζί», προειδοποίησε.

Αρ. Πελώνη: Αύριο οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων και οι αποφάσεις

Η επιδημιολογική εικόνα ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο, παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, ανέφερε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε πως στόχος είναι, όπως τόνισε χθες κι ο πρωθυπουργός στο CNN, «να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία κι αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης, «που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε έναν κοντινό ορίζοντα, πάντα με κανόνες κι αυξημένη προσοχή».

Απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για το πώς θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί ενώ τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι χθες ήταν σε επίπεδα αρνητιών ρεκόρ, διευκρίνισε πως «δεν μιλάμε για ανοίγματα. Η επιτροπή θα εξετάσει εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός, ότι πρέπει να αποφεύγονται συγκεντρώσεις σε σπίτια κι άλλους εσωτερικούς χώρους».

Σε άλλη ερώτηση για πιθανό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και της εστίασης στα μέσα Απριλίου, η κ. Πελώνη απέφυγε να κάνει «τον μάντη», όπως είπε, σημειώνοντας πως «παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν είναι σημερινή αυτή η συζήτηση, θα το κρίνει η επιτροπή όταν έρθει η ώρα».

Στα νοσοκομεία

Κατά τα λοιπά, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως η κυβέρνηση κάνει ακόμα ένα βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές, το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου, νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το «Ωνάσειο» εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος, απαρίθμησε.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, για ακόμα μια φορά όλη η Ελλάδα λειτουργεί ως μία Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο ΥΠΕ της Αττικής άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων οι 450 non Covid και οι 100 Covid.

Επιπλέον, το Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες. Το ΙΑΣΩ Group 100 κλίνες, ο Όμιλος Αθηνών 50, ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών έξι κι ο Όμιλος Βιοϊατρική 40.

Επίσης, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid, το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά, ενώ και το «Σισμανόγλειο» θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Τέλος, παραδίδονται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και νέα στρατηγική για τα rapid τεστ Covid.

Πάνω από 1.345.000 οι εμβολιασμοί

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη σημείωσε πως προχωρούν με ασφάλεια, γρήγορους ρυθμούς και υποδειγματικό τρόπο, ανάλογα και με τις ροές εμβολίων που φθάνουν στη χώρα. Ήδη έχουν ξεπεράσει το 1.345.000 και περισσότεροι από 915.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση. 

Από αύριο, όπως υπενθύμισε, ανοίγει η πλατφόρμα για περίπου 250.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.

Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού πολιτών ηλικίας 70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών 65-69 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, εκτιμάται ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί, περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson, «τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».

«Θα τονώσει τις τουριστικές ροές το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, η κυβερνητική εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικό» για τη χώρα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρός της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένα Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε.

Όπως σημείωσε, το πιστοποιητικό αυτό, όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο πρωθυπουργός, θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

«Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για “πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας”, ούτε για πρωτοβουλία “καταδικασμένη να αποτύχει”, αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του πρωθυπουργού, που θα συμβάλλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.

Καλό θα ήταν να την αναγνωρίσει και η αντιπολίτευση» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα