ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς σχολεία και καταστήματα από σήμερα η Θεσσαλονίκη-Τα μέτρα του “βαθύ κόκκινου”

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατατάσσεται και επισήμως η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη στις 18:00, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. 

Κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο

Πέραν των μέτρων που ανακοίνωσαν οι δύο αξιωματούχοι, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα και ενεργοποιούνται από σήμερα, Πέμπτη στις 06:00, το makthes.gr παραθέτει αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται από τον κυβερνητικό επιδημιολογικό χάρτη για το «Επίπεδο Γ. Πολύ Αυξημένου Κινδύνου».

Μεταξύ αυτών στα σχολεία τίθεται σε αναστολή η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/ 31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β’ 23) κοινή υπουργική απόφαση.

Παράλληλα, κλειστά θα είναι όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου, δίχως να έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας click away. 

«Η αγορά ήδη δεν άντεχε, τώρα τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα, η αγορά δεν έχει το κουράγιο να ανοίξει, όσοι παίρνουν αυτές τις αποφάσεις ας αναλάβουν και τα χρέη μας», επισήμανε στο makthes. gr, o πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης.

«Το μόνο lockdown που εφαρμόζεται είναι στο λιανεμπόριο και είναι κρίμα, αλήθεια θέλουμε μία πεθαμένη αγορά η οποία θα παραπαίει ή μία αγορά που θα πάρει μπρος και θα επιβιώσει», αναρωτιέται. Συνεχίζοντας, συμπληρώνει πως «δεν γίνεται κανένας να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες κουβαλώντας ένα βουνό χρεών, πρέπει ένα μέρος τους να διαγραφεί», τονίζει.

«Οι εκπτώσεις δεν μας άγγιξαν καθόλου, δεν τις κατάλαβαν τα μαγαζιά καθώς το click away αφορούσε μόνο το 15% των καταστημάτων», προσθέτει.

Καμία συνάθροιση και περιορισμοί σε νοσοκομεία και εκκλησίες

Ακόμη, απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις, στα νοσοκομεία, τις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται ένας συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή, θεσπίζεται περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%, αλλά εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Στις θρησκευτικές τελετές υπάρχει όριο εννέα συμμετεχόντων, ενώ οι λειτουργίες στην εκκλησία πραγματοποιούνται χωρίς πιστούς.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις, για τους εργαζόμενους χρειάζεται το σχετικό έγγραφο από το Πληροφοριακό
Σύστημα Εργάνη και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, χρειάζεται η Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με χρήση SMS και των σχετικών έξι κωδικών.

Χιλιομετρικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις

Ωστόσο, να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με κωδικό 2 και 3 οι πολίτες μπορούν να διανύσουν το πολύ 2,0 χιλιόμετρα από το σπίτι τους, όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Για τον κωδικό 6 που αφορά την άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή, ή με ποδήλατο. Δηλαδή δεν θα μπορεί κανείς να στείλει κωδικό 6 σε όλη την Ελλάδα και να μεταβεί με το αυτοκίνητο, ή τη μοτοσυκλέτα. Στη μετακίνηση 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.

Δείτε περισσότερα στο makthes.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα