Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων δεν αρκούν, όπως όλα δείχνουν, για να αναστρέψουν το βεβαρυμμένο κλίμα στην οικονομία κάτι το οποίο καταγράφεται πλέον και στα στοιχεία της εφορίας. Συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 1,34 δισ. ευρώ, θυμίζοντας τις εποχές των μνημονίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 7,12 δισ. ευρώ από 5,786 δισ. ευρώ που ήταν στο 11 μηνο. Από το ποσό των 7,11 δισ. ευρώ, τα 5,685 δισ. ευρώ αφορούν τη μη πληρωμή φόρων.

Από την ανάλυση των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών έχουν ξεπεράσει τα 108,1 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 24 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως “ανεπίδεκτα είσπραξης” το ποσό που οφείλουν τα 4 εκατομμύρια επιχειρήσεων και φορολογούμενων ανέρχεται στα 84,1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 108,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 24 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί “ανεπίδεκτα είσπραξης”, συρρικνώνοντας το “πραγματικό” ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 84,1 δισ. ευρώ.
2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 4 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φθάνουν στο 1,84 εκατ.
3. Σε 1,29 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.
4. Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο 12μηνο στα 7,12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,68 δισ. αφορούν φόρους.
Σχολιάστε το άρθρο