ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός | Η Πιερία στις περιοχές με αυξημένη δυναμική

Για τοπικά lockdown & διπλή μάσκα συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Κορωνοϊός | Η Πιερία στις περιοχές με αυξημένη δυναμική

Με το βλέμμα στραμμένο στα νησιά, την Ήπειρο και τη Θεσσαλονίκη, συνεδριάζει την Παρασκευή το πρωί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς περιφερειακά, τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα στις συγκεκριμένες περιοχές και οι ειδικοί θα κληθούν να συζητήσουν αυστηροποίηση των μέτρων, ενδεχομένως και τοπικά lockdown.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα εκδηλώνεται για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς στον Εύοσμο έχουν παρατηρηθεί τα περισσότερα κρούσματα με την Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Η μετάλλαξη αυτή επικρατεί έντονα στην Τουρκία και τις γύρω Βαλκανικές χώρες όπου δεν εφαρμόζεται στενή επιτήρηση. Έτσι, το ζητούμενο εδώ, είναι η υιοθέτηση μέτρων που θα περιορίσουν τη διασπορά της συγκεκριμένης παραλλαγής του ιού.

Στο τραπέζι της συζήτησης μπαίνουν επίσης και τα ζητήματα που αφορούν το καλοκαιρινό άνοιγμα στον Τουρισμό, είτε με την πραγματοποίηση τεστ, είτε με την χρήση κάποιου πιστοποιητικού εμβολιασμού, προκειμένου οι ταξιδιώτες να μπορούν να περνούν τα σύνορά μας. Η συζήτηση θα είναι διερευνητική σε ότι αφορά το συγκεκριμένο μέτρο, ενόψει σύναψης συμφωνιών που θα διευκολύνουν τον τουρισμό στη χώρα μας το καλοκαίρι, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν καλύτερα σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής.

Παράλληλα, θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο χρήσης διπλής μάσκας, αν και παράγοντες της επιτροπής παραδέχονται ότι υπάρχει μεγάλο debate, γιατί δεν πρόκειται για ένα ξεκάθαρα αποτελεσματικό μέτρο. Κι αυτό γιατί η μετάδοση συνήθως γίνεται από συναντήσεις σε εσωτερικούς χώρους με πρόσωπα όχι του απόλυτα στενού περιβάλλοντος του καθενός μας, όπου δεν χρησιμοποιούνται μάσκες, καθόλου. Πάντως η σχετική εισήγηση, αφορά τη χρήση μιας χειρουργικής και μιας υφασμάτινης μάσκας από πάνω, σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός όπως τα μαζικά μέσα μεταφοράς ή τα σούπερ – μάρκετ.

Οι περιοχές

Σε «βαθύ κόκκινο» εξαιτίας της πληθώρας κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τους, βρίσκονται η Κάλυμνος, η Χαλκιδική, η Αχαΐα και η Θάσος με την Αττική να εμφανίζει μια σταθεροποίηση, όμως αυξημένη δυναμική του ιού καταγράφεται επίσης στην Άρτα, την Αρκαδία, τη Βοιωτία, την Ημαθία, το Ηράκλειο, την Κω, τη Μαγνησία, τα νησιά του Αιγαίου, την Πιερία, το Ρέθυμνο τη Ρόδο και τις Σέρρες.

Στο μεταξύ όμως τα μέτρα στην Αττική έχουν αποδώσει καρπούς, εμφανίζοντας μια σταθερότητα που έχει οδηγήσει σε πληρότητα στις ΜΕΘ στη χώρα στο 82-83%.

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας