ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραγωγοί λαϊκών αγορών: Η κυβέρνηση ζητάει προτάσεις ενώ έχει αποφασίσει τα πάντα

Στη λαϊκή της Κατερίνης

Τη δυσαρέσκειά της για το προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών εκφράζει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης. Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση ζητάει να κατατεθούν προτάσεις ενώ έχει ήδη προαποφασίσει όλες τις αλλαγές.

Στη λαϊκή της Κατερίνης

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Όχι μόνο δεν κάνει πίσω, όχι μόνο δεν συζητά, αλλά βιάζεται κιόλας η κυβέρνηση να ψηφίσει και να εφαρμόσει το σχέδιο νόμου που αφορά τις λαϊκές αγορές. Οι μάσκες έπεσαν και πλέον οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών καλούνται να δώσουν τον μεγαλύτερο αγώνα: Αυτόν της επιβίωσης τους.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπρόσωπων της κυβέρνησης και συνδικαλιστών των λαϊκών αγορών από όλη τη χώρα.

 Ειδικότερα στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης οι: Γεν. Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Τριαντόπουλος Χρήστος και Γεν. Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Σταμπουλίδης Παναγιώτης.

Η πρωτοβουλία για την τηλεδιάσκεψη ήταν της κας Τζοάνου Στεφανίας, και σε συνεργασία με την Ένωση Μικροπωλητών Βόλου Βιομηχανικών Ειδών «Γόρδιος Δεσμός».

Τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές εκπροσώπησαν οι:

1.      Νομός Μαγνησίας

Ένωση Μικροπωλητών Βόλου Βιομηχανικών Ειδών «Γόρδιος Δεσμός» Πρόεδρος Αϊβαζόγλου Ανδρέας – Συντονιστής των σωματείων Τζοάνου Στεφανία.

2.      Νομός Ηλείας

Πανηλειακή Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Ηλείας, Πρόεδρος Τομαρόπουλος Στέφανος

3.      Ομοσπονδία Δυτικής Μακεδονίας

Νομός Κοζάνης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δυτικής Μακεδονίας και Σωματείου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Γερασιμόπουλος Γεώργιος 

Νομός Καστοριάς

Πρόεδρος Σωματείου Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Κοτανίδης Σάββας

4.      Νομός Ευβοίας

Πρόεδρος Βασιλείου Ευάγγελος 

5.      Νομός Καρδίτσας

Πρόεδρος Τσιαχτάνης Γεώργιος 

6.      Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης

Γεν. Γραμματέας Μαραγκάκη Ελένη

7.      Νομός Αχαΐας

Πρόεδρος Καλούδη Αναστασία  

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κυβερνητική πλευρά θα περιμένει τις προτάσεις των σωματείων και των ομοσπονδιών της χώρας μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα τις επεξεργαστεί και θα τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου. Στο τέλος Φεβρουαρίου, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα ψηφιστεί και θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή.

Σε ότι αφορά τη φιλοσοφία του οι βασικές διατάξεις του παραμένουν. Έτσι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, που έχουν θέσει, τότε τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί των θέσεων, που κατέχουν σήμερα οι πωλητές των λαϊκών αγορών.

 Επίσης η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα των ασφαλιστικών – φορολογικών εισφορών ( δηλαδή όσοι δεν είναι ενήμεροι θα χάνουν τη θέση τους από τη λαϊκή αγορά), Ακόμη οι πωλητές θα τίθονται εκτός λαϊκής αγοράς αν «συλληφθούν», να μην έχουν κόψει τρεις αποδείξεις σε καταναλωτές, 

Η άποψη της κυβέρνησης, αναφορικά με το πως τον βλέπουν τις λαϊκές  αγορές συνοψίζεται στην εξής φράση: « Είναι πολύ σχετικός ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών»,  ανέφεραν τα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές, προσπάθησαν να εξηγήσουν στην κυβερνητική πλευρά, που θα οδηγήσει αυτό το νομοσχέδιο.

Η κ. Μαραγκάκη τόνισε πως με το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών, ενώ ούτε εξυπηρετείται ο υγιής ανταγωνισμός, στοιχεία που τελικά θα είναι εις βάρος του καταναλωτή. Επισήμανε δε, ότι αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο νόμου, τότε χιλιάδες εργαζόμενοι στις λαϊκές  αγορές θα βρεθούν χωρίς εργασία.

«Η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει. Μας ζητάει προτάσεις, όταν έχει αποφασίσει ήδη να προχωρήσει με τις δικές της λογικές. Όλο αυτό είναι μία κοροϊδία», επισημαίνει από την πλευρά της η κ. Τζοάνου.

« Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Πιστεύαμε, ότι υπήρχε η διάθεση για διάλογο, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την πλήρη απελευθέρωση των λαϊκών αγορών, που θα σημαίνει, κατάργηση του κοινωνικού τους ρόλου.

Έπειτα από όλα αυτά  η Ομοσπονδία Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης θα ήθελε να αναφέρει τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή, όταν και δημοσιεύσαμε πρώτοι σε ολόκληρη τη χώρα, το σχέδιο νόμου είχαμε πει, πως δεν μπορεί αυτό να αποτελέσει βάση διαλόγου. Ζητήσαμε από τους αρμόδιους υπουργούς κ. Γεωργιάδη και κ. Σταμπουλίδη να το αποσύρουν, ώστε στη συνέχεια να γίνει η όποια συζήτηση. Στην άποψη αυτή επιμένουμε και σήμερα. Δεν διαπραγματευόμαστε, ούτε συμβιβαζόμαστε.

Κάθε κυβέρνηση συνδέθηκε με μία λέξη. Από την « αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου, στις «μεταρρυθμίσεις» του Κώστα Καραμανλή, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Κώστα Σημίτη. Και φυσικά τα μνημόνια, των τελευταίων κυβερνήσεων, που έχουν διαλύσει την Ελληνική οικογένεια.

Προφανώς αυτή τη κυβέρνηση θα τη χαρακτηρίζει η λέξη «πλειστηριασμός». 

Πλειστηριασμοί λοιπόν στην υγεία.

Πλειστηριασμοί στα σπίτια.

Πλειστηριασμοί στην παιδεία. 

Πλειστηριασμοί και για τους πάγκους των λαϊκών αγορών…

Στη χθεσινή σύσκεψη κάποια στιγμή ο κ. Σταμπουλίδης απευθυνόμενος στη κ. Μαραγκάκη της είπε : «… Και εσείς στη Θεσσαλονίκη να σταματήσετε να είστε τόσο επαναστατικοί».

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σταμπουλίδη για τη «συμβουλή» του. Του την επιστρέφουμε ως απαράδεκτη και αλαζονική. 

Μόνο ένας απαράδεκτος και αλαζόνας, πάντα σε πολιτικό επίπεδο, θα χαρακτήριζε ως επαναστατική τη δράση μας. Προφανώς ο κύριος αυτός  θέλει να μας στερήσει την εργασία μας, θέλει να μας στερήσει το μεροκάματο μας, θέλει να στερήσει την ίδια την ύπαρξη μας, χωρίς να μιλάμε. Και αν αντιδράσουμε, είμαστε επαναστατικοί. Μάλλον κάπου μπερδεύεται… 

Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα γίνει προσπάθεια να συζητήσουμε οι ομοσπονδίες και τα σωματεία της χώρας τα επόμενα βήματα μας. Πρόθεση και πρόταση μας θα είναι να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα αναλάβει. να οργανώσει τον αγώνα μας. Έχουμε δρόμο και μάχες μπροστά μας… 

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα