ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη | Κλείσιμο σχολείων προκρίνει η τοπική αυτοδιοίκηση για αποφυγή ολικού lockdown

Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για τη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη | Κλείσιμο σχολείων προκρίνει η τοπική αυτοδιοίκηση για αποφυγή ολικού lockdown

Σε λεπτομερή ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας προχωρά για άλλη φορά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία συνέρχεται σήμερα το πρωί στις 10:00 με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με την εισήγηση νέων μέτρων κατά της πανδημίας στις “θερμές” περιοχές της χώρας, όπου καταγράφεται έξαρση. Ιδιαίτερα βαρύ εμφανίζεται το ιικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Εύβοια και Ρέθυμνο. Οι τρεις τελευταίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την Αττική στο αυστηρό lockdown, ενώ η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία υπάρχουν διαφωνίες, θα συζητηθεί εκτενώς και σήμερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Ανάργυρος Μαριόλης, μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπ. Υγείας για τη διαχείριση του κορονοϊού είχε εκφράσει την ανησυχία που υπάρχει για τις αυξητικές τάσεις στο νομό Αχαΐας, στο Ρέθυμνο, την Εύβοια αλλά και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα τον περασμένο Νοέμβριο.

Σε σχέση με την Αττική σημείωσε ότι με το νέο lockdown θα έχουμε θεαματική πτώση μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

Στην Αττική τα ευρήματα στα λύματα σοκάρουν, με τους φορείς του κορονοϊού να υπολογίζονται στους 90.000.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έκρινε ως σωστή κίνηση τη χρονική στιγμή λήψης των μέτρων στην Αττική εκτιμώντας ότι στις 8 Μαρτίου, θα καταγράφονται 60 με 70 κρούσματα στην Αττική κατά μέσο όρο.

Στη Θεσσαλονίκη, τα λύματα έδειξαν διπλασιασμό του ιικού φορτίου στο διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας. Πίεση στο ΕΣΥ δεν καταγράφεται ακόμα γι’ αυτό και υπάρχουν διχογνωμίες όσον αφορά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, κάτι που συζητηθεί εκ νέου σήμερα στην επιτροπή.

«Είμαστε σαφώς σε αυξητική πορεία. Διαχειρίσιμη μεν ακόμη, αλλά όταν διαπιστώνουμε διπλασιασμό του ιικού φορτίου μέσα σε μία εβδομάδα, δεν πρόκειται για μία διακύμανση ή μια αναστρέψιμη άνοδο, είναι μία ξεκάθαρη έντονα αυξητική τάση, που θα συνεχιστεί και που ευνοείται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, τα οποία όλο και περισσότερο μεταδίδονται στην κοινότητα, όσο και από τις καιρικές συνθήκες και αντικοινωνικές συμπεριφορές» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Πιστεύω ότι κανείς μας δεν θέλει να βιώσει ξανά τον εφιαλτικό Νοέμβρη. Είμαστε εδώ και μήνες σε καθεστώς μέτρων πρόληψης της διασποράς. Όσο τα τηρούμε μένουμε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Προς το παρόν γεμίζουν οι κλινικές covid σε Αθήνα και συμπρωτεύουσα.

«Κάθε μέρα τα νοσοκομεία γεμίζουν, και με μικρή καθυστέρηση θα γεμίζουν και οι ΜΕΘ. Τα μέτρα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από μια εβδομάδα» είπε ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Στην συμπρωτεύουσα βρέθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ενδεχόμενο νέων περιορισμών. Κατά την επίσκεψή του ξεναγήθηκε σε φορητές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν στηθεί μέσα σε κοντέινερ και μπορούν να φιλοξενήσουν ασθενείς, εφόσον χρειαστεί, αλλά και να μεταφερθούν, όπου υπάρχει ανάγκη.

Να κλείσουν τα σχολεία προκρίνει η τοπική αυτοδιοίκηση

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα