ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει την Κυριακή η αυλαία των εκδηλώσεων «Φώτια 2021»

afisa fotia 2020

Τα «Φώτια 2021» ανοίγουν την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου την αυλαία τους διαδικτυακά, προσαρμοσμένα στα υγειονομικά μέτρα πρόληψης για τη διασπορά του κορωνοϊού, για να παρουσιάσουν  και φέτος εκδηλώσεις υψηλού πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου, τιμώντας έμπρακτα τις βαθύτερες αξίες της Εκκλησίας και του πολιτισμού. 

afisa fotia 2020

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν ως θέμα «Mατωμένα ράσα του ’21 στην Πιερία και την Ελλάδα» με αφορμή τον εορτασμό της επετείου 200 ετών από την εθνική Παλιγγενεσία. 

          Ο σημαντικός αυτός θεσμός, που διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, θα συνδυάσει και φέτος καλλιτεχνική δημιουργία με την πνευματικότητα,  αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 μπορεί να αποτελέσει αφορμή εθνικού αναστοχασμού.

          Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου και ώρα 6μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων της Ιεράς Μητρoπόλεως Κίτρους (YouTube και Facebook) διαδικτυακή εσπερίδα με διακεκριμένους ομιλητές. 

Εισηγητές της  θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος με θέμα «Ο Αντίκτυπος και οι συνέπειες της Επανάστασης του 1821 στον Εύξεινο Πόντο», ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Μιχάλη Τρίτος με θέμα «Η προσφορά των Νεομαρτύρων στην Επανάσταση του 1821» και ο Eπ. Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Τζουμέρκας με θέμα «Η συμβολή της Πιερίας στην Επανάσταση του ‘21».

Στόχος της παραπάνω εσπερίδας θα είναι να αναλυθεί η προσφορά της Εκκλησίας και ο ρόλος της στον Αγώνα τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Παράλληλα θα αναφερθούν άγνωστες πτυχές αλλά και πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν  το ρόλο της Εκκλησίας στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας.

          Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων των φετινών «Φωτίων» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε τον καταξιωμένο αυτό θεσμό δίπλα στους ανθρώπους που τον εμπνεύστηκαν, τον δημιούργησαν, τον καθιέρωσαν και  τον στηρίζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, με σκοπό τη συνέχεια και τη διαρκή εξέλιξή του. Οι φετινές εκδηλώσεις εντάσσονται στις δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως μας για τον επετειακό εορτασμό της Επανάστασης του 1821 και θα φω­τίσουν το σημαντικό ρόλο και την καταλυτική συμβολή της Αγίας Εκκλησί­ας του Χριστού για την ελευθερία του Γένους των Ελλήνων, προσφέροντας ευκαι­ρίες γόνιμου προβληματισμού».

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα