ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση «Ελευθερία» | Σε 10 μέρες ξεκινούν τα ηλεκτρονικά ραντεβού για τον εμβολιασμό

Δέκα ημέρες απομένουν, εκτός απροόπτου, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα όπου θα κλείνονται τα ραντεβού των πολιτών για τον εμβολιασμό τους. 

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός «Ελευθερία» στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 3.000 άτομα. Από αύριο, ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών σε δεκάδες νοσοκομεία, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και σε Δομές Πρόνοιας και στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι ηλικιωμένοι, εκτός οίκων ευγηρίας. Λίγο πριν από τις 20 Ιανουαρίου θα διευρυνθεί και η ενημερωτική εκστρατεία για τα εμβόλια.

Προγραμματισμός

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί 85.000 ηλικιωμένοι πολίτες, με την αρχή της δεύτερης φάσης να γίνεται με όσους είναι άνω των 85 ετών. Κατά τη δεύτερη φάση, αυτή των μαζικών εμβολιασμών, προτεραιότητα έχουν όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών, καθώς και όσοι ασθενείς πάσχουν από νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόκειται για καρκινοπαθείς, άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση και αιμοκαθαιρόμενους. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των μαζικών εμβολιασμών δεν μπορεί να υπολογιστεί από τώρα, καθώς είναι εξαρτώμενο από τις παραδόσεις των εμβολίων από τις παραγωγούς εταιρίες. Ο στόχος, βέβαια, της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού.

Από αυτήν την εβδομάδα, η «Ελευθερία» θα… φτάσει σταδιακά σε όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και στους οίκους ευγηρίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την περασμένη Τετάρτη, αύριο θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί σε 40 δημόσια νοσοκομεία, σε τρεις ημέρες, στις 7 Ιανουαρίου σε ακόμη 40 και την ερχόμενη Δευτέρα σε επιπλέον 36 νοσηλευτικά ιδρύματα. Παράλληλα με τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων, η πρώτη δόση του εμβολίου θα ξεκινήσει να χορηγείται και σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα. Ο στόχος είναι έως τις 20 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση για όσους συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη φάση του Σχεδίου «Ελευθερία», δηλαδή τους υγειονομικούς, τους διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, τους διαμένοντες ασθενείς και προσωπικό Δομών Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων και Κέντρων Αποκατάστασης.

Με τρεις τρόπους

Οι διαθέσιμοι προς το παρόν τρόποι για να κλείσει το ραντεβού του ένας πολίτης είναι τρεις: Οι δύο ψηφιακοί είναι είτε ενεργοποιώντας την άυλη συνταγογράφηση, έτσι ώστε να τον βρει το κράτος χωρίς να χρειαστεί ο ίδιος να κάνει κάτι, εκτός από το να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί το ραντεβού που θα του αποσταλεί με sms, είτε μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr. Στον ιστότοπο αυτό, που είναι ήδη ενεργός και παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, θα μπορεί ο καθένας περίπου από τις 13 Ιανουαρίου και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ του να διαπιστώσει εάν είναι η «σειρά» του να εμβολιαστεί και να κλείσει το ραντεβού του.

Για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, τα ραντεβού του εμβολιασμού θα μπορούν να κλείνονται μέσα από τα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ με τη βοήθεια των φαρμακοποιών ή των υπαλλήλων των ΚΕΠ αντίστοιχα.

Η εκστρατεία

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού αναμένονται και τα διαφημιστικά μηνύματα της ενημερωτικής εκστρατείας για την ασφάλεια των εμβολίων και τη σημασία του εμβολιασμού. Ηδη ενημερωτικά μηνύματα προωθούνται μέσα από τα social media του υπουργείου Υγείας, καθώς και μέσω εκπροσώπων της κοινωνίας με τους οποίους η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται σε διαρκή επαφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εμβολιασμός του μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιερόθεου, την ημέρα έναρξης της «Ελευθερίας» στην Ελλάδα ήταν μια επιλογή υψηλού συμβολισμού.

Τα λογότυπα της Επιχείρησης Ελευθερίας και της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμών είναι έτοιμα – με αυτά ως φόντο έκανε την ενημέρωση την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας στην αίθουσα ενημερώσεων του υπουργείου Υγείας. Λίγο πριν από τις 20 Ιανουαρίου θα προωθηθούν και τα διαφημιστικά μηνύματα στην τηλεόραση, στον Τύπο, στις ιστοσελίδες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ενημερωτική εκστρατεία είναι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, καθώς και ο Ερικ Παρκς από το Μέγαρο Μαξίμου, η Μαρία Χούκλη από το περιβάλλον του Ακη Σκέρτσου και ο Θάνος Τριανταφύλλου από το υπουργείο Υγείας.

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας