ΚΟΙΝΩΝΙΑ

‘Ενα βήμα πριν το καθολικό lockdown η Πιερία – Η επιδημιολογική κατάσταση ανά Δήμο

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Νομό Πιερίας εάν δεν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα τις επόμενες ημέρες

Η Πιερία «πληρώνει» βαρύ το τίμημα της πανδημίας. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες απασχολεί συνεχόμενα τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με ειδικές αναφορές στην περιοχή, κατά τη διάρκεια των επίσημων ενημερώσεων.

Δεδομένο είναι ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Πιερία δεν είναι καλή. Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης βρίσκεται, εδώ και μέρες, «εκτός ορίων» με γεμάτες κλίνες στην κλινική COVID και στη ΜΕΘ.

Η Πιερία τις πρώτες 4 ημέρες του Δεκεμβρίου κατέγραψε 323 νέα κρούσματα της COVID-19 και τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφει 540 νέα κρούσματα. Τα παραπάνω δεδομένα την κατατάσσουν συνεχώς ως τρίτο νομό σε πλήθος κρουσμάτων στην Ελλάδα – μετά την Θεσσαλονίκη και την Αττική – και πρώτο νομό σε αριθμό κρουσμάτων, το τελευταίο 7ήμερο, ανά 100.000 πληθυσμού.

Εικόνα από την ευρεία τηλεδιάσκεψη

Εχθές, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, έλαβε χώρα ευρεία τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας με συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρου Λιβάνιου, καθώς και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς – ήταν καλεσμένοι – και όλοι οι δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Από την Πιερία συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού κ.κ. Γερολιόλιος και Μανώλας αντίστοιχα, ενώ τον απόντα Δήμαρχο Κατερίνης εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Κυριακίδης.

Όλοι οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας, ενώ αναμένεται άμεσα εντατικοποίηση των ελέγχων στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες σειρά rapid test σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων. Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επεσήμανε την ανάγκη για εντατικοποίηση της ενημέρωσης και ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των κατοίκων των περιοχών αυτών επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Δίου- Ολύμπου κ. Γερολιόλιος συγκροτεί ειδικά συνεργεία ελέγχου τήρησης των μέτρων κατά της πανδημίας. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που απέστειλε τα συνεργεία θα αποτελούνται από διοικητικούς υπαλλήλους του Δήμου, αφού ο Δήμος Δίου-Ολύμπου δεν έχει ακόμη δημοτική αστυνομία, που θα συνδράμουν το έργο της αστυνομίας στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κατάσταση στην Πιερία παρουσιάστηκε από τον κ. Χαρδαλιά με τα πιο «μελανά χρώματα» και ουσιαστικά ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν πλέον άλλα μέτρα να παρθούν. Στην περίπτωση μάλιστα που τις επόμενες δέκα ημέρες δεν υπάρξει μεγάλη πτώση των κρουσμάτων με παράλληλη αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης δεν μένει – τίποτα άλλο – παρά να εφαρμοστεί καθολικό lockdown στην περιοχή.

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ προκύπτει πως ειδικά η πόλη της Κατερίνης και γενικότερα ο Δήμος Κατερίνης «πρωταγωνιστούν» σε πλήθος ενεργών κρουσμάτων όπου και εντοπίζεται το 85% του συνόλου των ενεργών κρουσμάτων της Πιερίας. Ακολουθεί ο Δήμος Δίου-Ολύμπου με ποσοστό 15% και το υπόλοιπο 5% εντοπίζεται στο Δήμο Πύδνας- Κολινδρού.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι ένα φαινόμενο δυναμικό που μεταβάλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και η κατανομή που έγινε αποτελεί την εικόνα της κατάστασης στη διάρκεια του ρεπορτάζ.

Ρεπορτάζ: Ελίνα ΔιαμαντοπούλουΙ.Ζ. Παπαζαχαρίας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας