ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μελέτη στην Ιαπωνία διαπιστώνει ότι το 98% των ασθενών με COVID-19 είχαν ανοσία έξι μήνες αργότερα

Μελέτη στην Ιαπωνία διαπιστώνει ότι το 98% των ασθενών με COVID-19 είχαν ανοσία έξι μήνες αργότερα
Οι γιατροί “κουράρουν” έναν ασθενή με COVID-19, με σοβαρά συμπτώματα, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Yokohama City τον Μάιο.
Πηγή: thejapantimes

Μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα εντόπισε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό που προκαλεί την COVID-19 στο 98% των ανθρώπων που είχαν νοσήσει σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Yokohama City Takeharu Yamanaka, δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια έρευνα παρακολούθησης για να δει εάν οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να έχουν τέτοια αντισώματα και στον ένα χρόνο μετά τη μόλυνσή τους.

Στην τελευταία έρευνα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη του τύπου που διεξήχθη στη χώρα, η ομάδα έλεγξε δείγματα αίματος από 376 άτομα που είχαν ήδη αναρρώσει από το COVID-19. Τα δείγματα συλλέχθηκαν έξι μήνες μετά τη μόλυνση.

«Γενικά, τα άτομα με εξουδετερωτικά αντισώματα πιστεύεται ότι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο επανεμφάνισης», δήλωσε ο Yamanaka σε συνέντευξη Τύπου.

«Αυτό δίνει κάποια ελπίδα» σε σχέση με τα εμβόλια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν, με τη μελέτη να δείχνει ότι η ανοσία που λαμβάνεται μέσω φυσικής μόλυνσης μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με τον Yamanaka.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η ανοσία που αποκτήθηκε μέσω φυσικής λοίμωξης δεν είναι απαραίτητα η ίδια με εκείνη που λαμβάνεται από ένα εμβόλιο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε άτομα που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν, κυρίως από τις περιοχές Τόκιο, Καναγκάβα και Οζάκα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών, ήταν 49.

Από τους συμμετέχοντες, το 71% είχε ήπια συμπτώματα, 19% μέτρια συμπτώματα και 6% σοβαρά συμπτώματα, ενώ το 4% δεν εμφάνισε συμπτώματα.

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 97% των συμμετεχόντων που ήταν ασυμπτωματικοί ή είχαν ήπια συμπτώματα και 100% εκείνων που παρουσίασαν μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα. Τα αντισώματα τείνουν να είναι ισχυρότερα σε εκείνα των οποίων τα συμπτώματα ήταν πιο σοβαρά.

Στη μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε κύτταρα γενετικώς τροποποιημένων πιθήκων για να “πιάσει” εύκολα έναν ιό παρόμοιο με τον νέο κορωνοϊό. Μετά την ένεση ορού αίματος που ελήφθη από τους συμμετέχοντες στα κύτταρα, η ομάδα εξέτασε εάν προλήφθηκε η μόλυνση των κυττάρων.

Διάφοροι τύποι αντισωμάτων δημιουργούνται μέσα σε ανθρώπινα σώματα ως απόκριση σε ιογενείς λοιμώξεις. Ορισμένα αντισώματα δεν αποτρέπουν περαιτέρω μόλυνση.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι εάν τα εξουδετερωτικά αντισώματα εξαφανιστούν γρήγορα από τα συστήματα ατόμων που ανέκαμψαν από το COVID-19, είναι δύσκολο να επιτευχθεί «ασυλία κοπαδιών», μια εξέλιξη που θα καθιστούσε δύσκολο τον έλεγχο της επιδημίας ακόμη και μετά τη διάθεση εμβολίων. στο κοινό.

Η ανοσία της αγέλης είναι μια έμμεση προστασία που παρέχεται σε όσους δεν είναι ανοσοποιημένοι σε μια μολυσματική ασθένεια όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καθίσταται ανοσία στην ασθένεια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι τα εμβόλια κορωνοϊού που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο μπορούν να δημιουργήσουν εξουδετερωτικά αντισώματα, οι ιατροί ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιδράσεις θα μπορούσαν να διαρκέσουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω εμβολιασμών.

«Ορισμένες μελέτες στο εξωτερικό δείχνουν ότι παραμένουν αντισώματα (για αρκετούς μήνες) σε περίπου 90% αυτών που μολύνθηκαν», δήλωσε ο Atsushi Goto, καθηγητής στην Ένωση Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου και μέλος της ομάδας.

Ο Γκότο είπε ότι το ερευνητικό αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο καθώς ταιριάζει με εκείνο των μελετών που διεξήχθησαν στο εξωτερικό.

Η Ιαπωνία έχει συνάψει συμφωνίες με τις αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες Pfizer Inc. και Moderna Inc., καθώς και με τη βρετανική AstraZeneca PLC, για τη λήψη επαρκών εμβολίων όταν είναι διαθέσιμα.


Με πληροφορίες από το japantimes.co.jp

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα