
Προς εγκατάλειψη οδεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης για εφαρμογή ενός συστήματος «ακορντεόν» που προέβλεπε άρση του lockdown με άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης και του λιανεμπορίου στις αρχές Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου όποτε και λήγει η παράταση του lockdown της 30ης Νοεμβρίου.

Παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα, η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Μεταξύ των νομών της Μακεδονίας που «πληρώνουν» βαρύ φόρο και η Πιερία την οποία επισκέφθηκε εχθές, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλειος Κοντοζαμάνης. Από το Νοσοκομείο Κατερίνης όπου μετείχε σε ευρεία σύσκεψη γιατρών – και όχι πολιτικών – δήλωσε: “Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες” και έκανε έκκληση στους Πιεριείς να τηρήσουν τα μέτρα. Παράλληλα ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για άμεση στήριξη του Νοσοκομείου Κατερίνης σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό το οποίο και αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Των δηλώσεων του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας & επικεφαλής της Κλινικής COVID Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Ηρακλή Τσανικίδη ακολούθησε το Δελτίο Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας που αφήνει σαφείς αιχμές για καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της συνάντησης με τον υφυπουργό Υγείας και για τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και στην Πιερία γενικότερα.
Τα στοιχεία που προέκυψαν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δείχνουν μια σταθερότητα της κατάστασης πανελλαδικά. Ήδη από την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο: “Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου που δημοσιεύεται στην Καθημερίνη με τίτλο: «Πού μπαίνει ο πήχυς για την άρση του lockdown», η δήλωση Μητσοτάκη αποκαλύπτει δύο πράγματα ενόψει της συνέχειας: Πρώτον, πως η 7η Δεκεμβρίου ακόμα και για μερική άρση των περιορισμών απομακρύνεται πλέον αισθητά. Με δεδομένο πως ήδη βρισκόμαστε στις αρχές του μηνός, θεωρείται όλο και πιο δύσκολο να δούμε την πρώτη άρση μέτρων στις 7/12, καθώς, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται, οι διασωληνωμένοι είναι πολλοί και κατ’ επέκταση η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Συνεπώς, η πρώτη άρση των περιορισμών μετατίθεται τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου, με επικρατέστερο σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σταδιακά. Αντιθέτως, τα σχολεία είναι υπό σοβαρή αίρεση εάν θα ανοίξουν, καθώς θα λειτουργήσουν μόνο για 9 ημέρες.
Το δεύτερο στοιχείο που αποκαλύπτει η φράση του κ. Μητσοτάκη είναι πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον σαφής: να αποφύγει πάση θυσία ένα τρίτο lockdown. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ότι το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνει ιδιαίτερα συντηρητικά, που μεταφράζεται πως πλέον το ενδεχόμενο να μην ανοίξει η εστίαση για τις γιορτές έρχεται όλο και πιο κοντά. Σε αυτό, άλλωστε, συντείνει και η αντιμετώπιση εκ μέρους των ίδιων των επιχειρηματιών εστίασης, που τις τελευταίες ημέρες δηλώνουν όλο και πιο πολύ ότι το άνοιγμα για λίγες μόνο ημέρες και ακολούθως ένα πιθανό νέο κλείσιμο είναι οικονομικά ασύμφορο και πολλοί εξ αυτών, ακόμα και να άνοιγε η εστίαση, θα επέλεγαν να μην λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Παράλληλα, μέσω των δηλώσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό North, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αφού ανέφερε για το καλοκαίρι “Η εμπειρία δείχνει ότι έπρεπε να μην ανοίξουμε στο βαθμό που ανοίξαμε”, δήλωσε: “Το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει κάποια στιγμή, αλλά προσωπική μου άποψη είναι πως η εστίαση και η διασκέδαση δεν πρέπει να ανοίξουν ούτε μετά τις γιορτές, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα”.
Όλα τα παραπάνω έρχεται σήμερα να επιβεβαιώσει, μιλώντας το πρωί για την προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Επεσήμανε ότι “τα δεδομένα που έχουμε δει τις τελευταίες μέρες δείχνουν μια σχετική σταθεροποίηση και μείωση”, τόνισε ότι οι εξαγωγές από τα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τις εισαγωγές, κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες ενώ αυξάνει ο αριθμός των διαθέσιμων απλών κλινών covid κι ενώ η πορεία είναι πτωτική “θέλουμε περισσότερο χρόνο”. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας, “όσο θέλουμε περισσότερο χρόνο, φαίνεται ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου” ως ημερομηνία σταδιακής άρσης του lockdown και θα πάμε λίγο αργότερα. “Πόσο αργότερα και με ποιο ρυθμό θα ξεκινήσουν οι σταδιακές φάσεις θα το κρίνουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας κι εκεί θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση”.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει σημαντική επιβράδυνση στη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης όπως επισημαίνει ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου Νίκος Παπαϊωάννου. “Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας”, δηλώνει.
“Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας”, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Σχολιάστε το άρθρο