ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες εστίασης στην Κατερίνη για το ενδεχόμενο άνοιγμα του κλάδου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Προβληματισμένοι οι επαγγελματίες εστίασης στην Κατερίνη για το ενδεχόμενο άνοιγμα του κλάδου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι επαγγελματίες της εστίασης στην Κατερίνη για το ενδεχόμενο άνοιγμα, “για λίγες ημέρες” όπως επίσημα λέγεται.

Στις συζητήσεις μαζί τους διακρίνεις την γενικότερη απογοήτευση που επικρατεί πανελλαδικά στον κλάδο. Δεδομένου πως η Κατερίνη αποτελεί μια επαρχιακή πόλη και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα αστικά κέντρα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας στο πλήθος των ανθρώπων που θα βγουν έξω στην περίπτωση άρσης του lockdown. Η πληθώρα των επιλογών σε χώρους εστίασης μοιράζει ακόμη περισσότερο την “πίτα” που θα είναι – εκ των πραγμάτων – περιορισμένη.

Βασική απαίτηση των επαγγελματιών της εστίασης είναι ο διαμερισμός των κλάδων. «Δεν μπορεί το ίδιο να ισχύει για εστιατόρια, το ίδιο για τα club και το ίδιο για τα μπουγατσατσίδικα», μας λένε με έμφαση και συνεχίζουν: «Στα όποια μέτρα επιβληθούν στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχει εξειδίκευση όχι μόνο ως προς την ποσότητα των πελατών αλλά ως προς τον τύπο του μαγαζιού που ο καθένας καλείται να λειτουργήσει».

Τα παραπάνω ακούγονται απόλυτα φυσιολογικά μιας και σε – προ lockdown – εποχές ουδείς κατάλαβε γιατί ένα εστιατόριο και ένα club έπρεπε να κλείνουν την ίδια ώρα. Γιατί ναι μεν στο εστιατόριο, με το κλείσιμο τα μεσάνυχτα, μπορεί να του κάνεις και καλό, ένα μπαρ όμως το καταστρέφεις.

Αρνητικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι εκ των επαγγελματιών σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα, για μικρό χρονικό διάστημα τις γιορτές. «Καλύτερα να μας αφήσουν κλειστά και να περάσει όσο γρηγορότερα γίνεται όλο αυτό που ζούμε», λένε οι καταστηματάρχες των μεγαλύτερων μαγαζιών. Το ίδιο όμως δεν μπορεί να ισχύσει και για τα μικρότερα μαγαζιά, τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που μπορούν να βγάλουν μεροκάματο ακόμα και με αυστηρότερα μέτρα.

Το τοπίο παραμένει θολό πέντε μέρες πριν το lockdown επίσημα λήξει. Σχεδόν βέβαια η παράτασή του και η παράταση των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η στήριξη στον κλάδο, από το κράτος, απαιτείται και είναι αναγκαία.

«Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι λεφτά που πρέπει να γυρίσουμε πίσω και μας κάλυψαν ουσιαστικά στο μέρος των ενοικίων που δώσαμε όσο ήμασταν κλειστοί, ουσιαστικά όμως δεν πρόκειται για μέτρο στήριξης, άτοκο δάνειο είναι από το κράτος που όλοι μπήκαμε στο τρυπάκι να το πάρουμε» λένε στο olympusmera.gr απογοητευμένοι οι επιχειρηματίες.

Έντονος προβληματισμός επίσης υπάρχει και για τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Κανείς δεν τους αρνείται, αρκεί να γίνονται παντού και με την ίδια ένταση σε όλους. Φαινόμενα όπως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που άλλοι τηρούσαν τα μέτρα με ευλάβεια δεχόμενοι πλήθος ελέγχων και άλλοι επιδεικτικά αγνοούσαν τα μέτρα υπό την ανοχή των ελεγκτικών αρχών, πρέπει και επιβάλλεται να αποφευχθούν.
Τα παραπάνω έχοντας ως δεδομένο πως η αγορά θα ανοίξει, έστω και για λίγο, τα Χριστούγεννα.

 Όταν περάσει όλο αυτό που ζούμε με την COVID-19  το τοπίο στον χώρο της εστίασης θα έχει αλλάξει ριζικά, σε κάποιους τομείς που αφορούν το κομμάτι της γενικότερης υγιεινής και για καλό σκοπό. Οι επαγγελματίες καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα απαιτώντας από το κράτος ισονομία και σοβαρότητα.

Μπορεί, στη μετά-COVID εποχή, το κράτος να τα προσφέρει;

@ipapazacharias

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα