ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Κλειδώνει” η παράταση του lockdown – Σχέδιο άρσης σε τρεις φάσεις επί τάπητος

Πάνω από 1.000 νεκροί τον Νοέμβριο – Δραματική η κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία – Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού στις κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

"Κλειδώνει" η παράταση του lockdown – Σχέδιο άρσης σε τρεις φάσεις επί τάπητος

Με τους ζοφερούς και δυστυχώς άγνωστο για πόσο ακόμα προσωρινούς απολογισμούς από την πανδημία να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, η χώρα εισέρχεται στην τρίτη και πλέον καθοριστική εβδομάδα του δεύτερου λοκντάουν. 

Την εβδομάδα κατά την οποία  θα γίνει η αποτίμηση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων περιορισμών, με τους ειδικούς να έχουν θέσει ως ζώνη ασφαλείας για σταδιακή άρση τα 500 νέα κρούσματα ημερησίως. Σήμερα το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιείται ακόμα μία τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους για το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων με βασικές παραμέτρους τους αριθμούς νοσηλειών και διασωληνώσεων, καθώς και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ανά περιοχή σε επίπεδο κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την Κυριακή καταγράφηκαν 103 θάνατοι από Covid-19 και το Σάββατο άλλοι 108. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.630 θάνατοι στην Ελλάδα, οι 1.004 εξ αυτών από τις 31 Οκτωβρίου έως σήμερα, με τους επιδημιολόγους να μην αναμένουν υποχώρηση πριν από τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν άλλο ένα διήμερο αγωνίας για το σύστημα υγείας που παλεύει καθημερινά στα όρια του, με τους ειδικούς να μην κουράζονται να επαναλαμβάνουν πως μόνο η συνειδητή και ορθή εφαρμογή των μέτρων μπορεί να υψώσει ανάχωμα απέναντι στη διασπορά της επικίνδυνης νόσου. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 540 ασθενείς.

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Κυριακή είναι 1.498 μειωμένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο είναι γνωστό ότι τέλη της εβδομάδας γίνονται πολύ λιγότερα τεστ.

Τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθεί να μετρά η Θεσσαλονίκη, παρά το lockdown, με τα νοσοκομεία της πόλης να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, την ώρα που εξακολουθούν έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά ασύλληπτης ανευθυνότητας, όπως αυτό που κατήγγειλε μέσω της ΕΡΤ η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα, για την είσοδο ατόμων θετικών στον κορονοϊό που ήρθαν στο νοσοκομείο να ρωτήσουν για νοσηλευόμενο συγγενή τους ενώ θα έπρεπε να είναι σε καραντίνα.

Το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε χθες την εφημερία, χωρίς ούτε ένα κενό κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Εάν χρειαστεί κάποιος ΜΕΘ, θα εισαχθεί στη Μονάδα Στεφανιαίας Νόσου, όπου, σύμφωνα με την κ. Ελένη Γκέκα, οι υπάρχουσες κλίνες, μπορούν να υποστηρίξουν άτομα που χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ, ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται, είναι πολλοί νέοι άνθρωποι και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Το Παπανικολάου έκλεισε την εφημερία του χθες με 80 νέες εισαγωγές.

Νοσοκομείο εκστρατείας στήνεται στους χώρους στάθμευσης του 424 στρατιωτικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα αρχίσουν να δέχονται περιστατικά κορονοϊού οι ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν. 

Ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού στις κλινικές που επιτάχθηκαν

Ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού στις δύο επιταχθείσες κλινικές της Θεσσαλονίκης από τις οποίες εξασφαλίζονται 300 κλίνες σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα που 1500 μέλη του προσωπικού των νοσοκομείων, θετικά στον κορονοϊό, βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά των ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν. 

Δραματική η κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας