ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΔΕ για τις στολές προτείνει η ΥΠΕ – Θιγμένη η Εθελοντική Ομάδα


Της Ελίνας Διαμαντοπούλου

Τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Ερευνας προτείνει με έγγραφό του προς τον προεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου ο υποδιοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κωνσταντίνος Χρίστογλου αναφορικά με άρθρο που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ και αναπαράχθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σχετικά με άρνηση διακομιδής ασθενή με covid-19 από το τμήμα ΕΚΑΒ Πιερίας στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. “Κατά την άποψή μας θα πρέπει να κινηθεί διενέργεια Διοικητικής Έρευνας στο τμήμα ΕΚΑΒ Πιερίας προς διερεύνηση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας να καλύπτουμε τις έκτακτες ανάγκες του ΕΚΑΒ από τα αποθέματα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης”, καταλήγει στο έγγραφό του ο υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ. 

Το χρονικό της υπόθεσης

Σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Εθελοντική Ομάδα Δράσης αναφέρει ότι σταμάτησαν να πραγματοποιούνται διακομιδές ασθενών λόγω έλλειψης προστατευτικών υλικών επικαλούμενη μάλιστα συγκεκριμένο περιστατικό σύμφωνα με το οποίο το ΕΚΑΒ δήλωσε αδυναμία να μεταφέρει ασθενή με συμπτώματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο λόγω έλλειψης προστατευτικών  στολών . 

Σύμφωνα με την Εθελοντική Ομάδα, το περιστατικό αυτό που ήρθε σε γνώση τους ήταν η αφορμή για να απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο να συνδράμει οικονομικά προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ικανό ποσό για να αγοραστούν στολές που θα υποστηρίξουν το έργο των διασωστών του ΕΚΑΒ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι ήδη πολύ μεγάλη όπως φαίνεται στη σχετική λίστα με τις καταθέσεις που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ της Εθελοντικής Ομάδας.  

Ωστόσο το περιστατικό που επικαλείται η Εθελοντική Ομάδα διαψεύδει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Πιερίας Βασίλης Βάιος υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε το ΕΚΑΒ αρνήθηκε τη διακομιδή ασθενή λόγω έλλειψης στολών. 

Πάντως ο κ. Βάιος επιβεβαιώνει ότι η τροφοδοσία του ΕΚΑΒ της Πιερίας σε υγειονομικό υλικό καθίσταται δύσκολη καθώς ειδικά όσον αφορά τις προστατευτικές στολές, τις προμηθεύονται από το ΕΚΑΒ της Θεσσαλονίκης το οποίο τους παρέχει μικρές ποσότητες που καλύπτουν τις ανάγκες 2-3 ημερών με αποτέλεσμα αρκετές φορές να “ξεμένουν” 

Τσολακίδης: “Υπάρχουν μάρτυρες για το περιστατικό – Μας θίγει το γεγονός ότι το αρνούνται” 

Θιγμένος από την  τροπή που πήραν τα πράγματα και τη δημόσια άρνηση του περιστατικού δηλώνει ο Ηλίας Τσολακίδης ο οποίος πάντως ξεκαθαρίζει ότι θα αγοραστούν οι στολές εφόσον υπάρχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αλλά ξεκαθαρίζει ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να μεταβεί στην έδρα της Εθελοντικής Ομάδας στον Καπνικό Σταθμό για να τις προμηθευτεί.  

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής και Λεωνίδας Στολτίδης. 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Ελλείψεις στολών υψηλής προστασίας για την μεταφορά ασθενών Covid-19 στο ΕΚΑΒ της ΠΕ Πιερίας

Βοούν τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ στην ΠΕ Πιερίας, τα οποία και δε διαψεύστηκαν, για τη μη δυνατότητα μεταφοράς από το ΕΚΑΒ, στις 19 Νοεμβρίου, ασθενούς με συμπτώματα κορονοϊού προς στο νοσοκομείο, επειδή η υπηρεσία δε διέθετε πλέον στολές υψηλής προστασίας. Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν εκκλήσεις, από φορέα της περιοχής, στα ΜΜΕ για συλλογή χρημάτων από τους πολίτες, προκειμένου να αγοραστούν στολές υψηλής προστασίας για τη μεταφορά ασθενών Covid-19.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν, με κρατική ευθύνη, όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας προς τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ Πιερίας, ώστε εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας να επιτελέσουν με ασφάλεια το έργο τους.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας