ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζει τα δεδομένα το εμβόλιο της Pfizer | Ορόσημο ο Μάρτιος

Για θεμελιώδη αλλαγή της πορείας του κορωνοϊού από τον Μάρτιο κάνει λόγο ο ΠΟΥ στην πρώτη του αντίδραση για την ανακοίνωση της Pfizer σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μπρους Αϊλγουρντ χαρακτήρισε επίσης τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της Pfizer ως «πολύ θετικά», προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά.

Ο ίδιος αξιωματούχος μίλησε πάντως και για μεγάλο χρηματοδοτικό κενό, της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, προκειμένου να κυκλοφορήσουν το 2021 τα προϊόντα κατά της Covid 19, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε νωρίτερα ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, σε ανακοίνωσή του.

«Φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου μας σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, με τους ρυθμούς μόλυνσης να φθάνουν σε νέα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να πλησιάζουν στον υπερκορεσμό και τις οικονομίες να αγωνίζονται για να επαναλειτουργήσουν», σημείωσε.

Οι ανακοινώσεις της Pfizer επαναφέρουν στο προσκήνιο τη μάχη της προμήθειας του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ηδη την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν: «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και συμπλήρωσε «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί!».

Ανακοίνωσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους σύντομα για (ποσότητα) έως και 300 εκατομμύρια δόσεις» και τόνισε: «Ας συνεχίσουμε να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο εν τω μεταξύ».

Και στη Βρετανία εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ανέφερε ότι η χώρα αναμένει να λάβει 10 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2020. Η χώρα έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BionTech- ένα από τα έξι για τα οποία η βρετανική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία.

Πάρτι και στις αγορές

Τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer πυροδότησαν κλίμα ευφορίας και στις αγορές.

Τράπεζες, εταιρείες ταξιδίων και πετρελαϊκές βρέθηκαν στο επίκεντρο του ανοδικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια

Κλάδοι που είχαν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα lockdowns, τους περιορισμούς στα ταξίδια και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που είχαν επιβληθεί ώστε να περιορισθεί η διασπορά του κορωνοϊού πρωταγωνιστούν στο σημερινό ράλι των χρηματιστηριακών αγορών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύονται σε υψηλά οκταμήνου και τους βασικούς δείκτες στη Wall Street να σημειώνουν νέο ιστορικό ρεκόρ. 

Ισχυρό μπαράζ αγορών καταγράφεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο. 

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας