ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Θεσσαλονίκη αφέθηκε στο έλεος της πανδημίας

Ο εφησυχασμός, η έλλειψη δειγματοληπτικών ελέγχων και τα λάθη που οδήγησαν στο lockdown – Ο αριθμός ασθενών και κρουσμάτων σε υγειονομικούς στα νοσηλευτικά ιδρύματα

Η Θεσσαλονίκη αφέθηκε στο έλεος της πανδημίας

Με το… δεξί μπήκε στον Οκτώβριο η Θεσσαλονίκη, καθώς τις πρώτες μέρες του μήνα της γιορτής της κατέγραφε κάτω από δέκα κρούσματα, δημιουργώντας μια επίπλαστη-όπως γρήγορα αποδείχτηκε- εικόνα σε πολλούς ότι ο ιός έχει αρχίσει να εξαλείφεται.

Μέσα σε τρεις εβδομάδες, το κλίμα αντιστράφηκε και η περιφερειακή ενότητα κατέγραφε σταθερά τριψήφιους αριθμούς, ενώ δεν άργησε να «χτυπηθεί» στα ίσα με την πολύ μεγαλύτερή της Αττική, κάνοντας το lockdown επιβεβλημένο.

Από τις 6 το πρωί της Παρασκευής η Θεσσαλονίκη μπήκε και επίσημα στο «κόκκινο» και τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία κανείς δεν ξέρει πότε θα ανακληθούν. Ωστόσο, οι Θεσσαλονικείς απέκτησαν νέα καθημερινότητα, με χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρος, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης και τα γυμναστήρια, με απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης αλλά και κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5 το πρωί. 

Γιατί το lockdown ήρθε μετά την 28η Οκτωβρίου;

Πώς και γιατί όμως η Θεσσαλονίκη από παράδειγμα προς μίμηση έφτασε να βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού με 1.955 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα και 4.399 στενές επαφές τους σε καραντίνα (έως και την Πέμπτη 29/10); Πολλά ερωτήματα υπάρχουν ακόμα και για τους λόγους που δεν «σφραγίστηκε» πριν από το εορταστικό τριήμερο. Μπορεί να ακυρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση και πλήθος εκδηλώσεων, όμως καθώς το τριήμερο συνδυάστηκε με το Σαββατοκύριακο, για πολλούς Θεσσαλονικείς μετατράπηκε σε πενθήμερο ιδανικό για εξορμήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, φαίνεται πως δεν είχαν προβλέψει το συγκεκριμένο γεγονός στην Αθήνα και τελευταία στιγμή αιρετός της Θεσσαλονίκης το υπενθύμισε σε υψηλόβαθμους της Πολιτικής Προστασίας. Έπειτα, ακλούθησε η θερμή παράκλησή του Νίκου Χαρδαλιά προς τους Θεσσαλονικείς για αποφυγή μετακινήσεων σε άλλους νομούς.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα