ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 12 τα νέα μέτρα Μητσοτάκη για την αναχαίτιση της πανδημίας

Τις επόμενες ώρες τα νέα μέτρα Μητσοτάκη για την αναχαίτιση της πανδημίας

Με μοναδικό στόχο την αναχαίτιση του δεύτερου – και πιο επιθετικού – κύματος της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός θα προβεί, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ανακοίνωση νέων σκληρών μέτρων. Τα νέα σκληρά μέτρα θα έχουν διάρκεια 30 ημέρες.

Οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη επρόκειτο να έρθουν στο προσκήνιο χθες. Ωστόσο, ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Σάμο μεταφέρει για σήμερα το πρωθυπουργικό τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο θα σηκώσει την αυλαία για την εφαρμογή του μείγματος των στοχευμένων περιορισμών, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμή.

Χθες, σημειώθηκαν 1690 νέα κρούσματα της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έφτασαν στους 128.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων ωρών, επί τάπητος βρίσκονται ορισμένα βασικά σενάρια, όπως αυτά προκύπτουν από τις συνεχείς συζητήσεις των ειδικών. Ειδικό βάρος φαίνεται να “πέφτει” στις “πορτοκαλί” περιοχές, όπως η Πιερία, με τα μέτρα να αυστηροποιούνται.

Ας δούμε τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες:

-Η χώρα θα χωριστεί σε δύο ζώνες στον υγειονομικό χάρτη (από τέσσερις που είναι σήμερα). Η πρώτη ζώνη θα περιλαμβάνει τις πράσινες και κίτρινες περιφέρειες και η δεύτερη θα περιλαμβάνει τις πορτοκαλί και τις κόκκινες.

-Θα υπάρχει χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια και ανεξάρτητα από τη θέση κάθε περιοχής στον Υγειονομικό Χάρτη και το επίπεδο του συναγερμού.

-Στην πορτοκαλί και κόκκινη ζώνη η εστίαση θα κλείσει και θα επιτρέπονται μόνο οι υπηρεσίες ντελίβερι. Το διάστημα αναστολής της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν, δηλαδή, θα έχει διάρκεια 30 ημερών ή δύο εβδομάδων, μένει να αποσαφηνιστεί από το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού.

-Στην πορτοκαλί και κόκκινη ζώνη θα κλείσουν χώροι αθλητισμού, γυμναστήρια, χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Ωστόσο, ανοιχτό θα παραμείνει το λιανεμπόριο.

-Θα ισχύει η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που μπορεί να έρθει νωρίτερα από τις 00:30, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

-Θα υπάρχει επέκταση της τηλεργασίας, ακόμα και στο ποσοστό του 50%, με στόχο να μην προκαλούνται φαινόμενα συγχρωτισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Θα υπάρχει επέκταση της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια.

Παράλληλα με τα μέτρα για την ανατροπή της επιδημιολογικής καμπύλης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι εξίσου δυναμικές με εκείνες που υλοποιήθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πλέγμα προστασίας.  

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας