ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ώρα αποφάσεων λόγω της αλματώδους διασποράς του κορονοϊού

Ώρα αποφάσεων λόγω της αλματώδους διασποράς του κορονοϊού

Η αλματώδης διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, με το αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων της Τρίτης να…σπάει με τη χθεσινή ανακοίνωση 865 μολύνσεων, θέτει την κυβέρνηση σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που σαρώνει την Ευρώπη, δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη χώρα μας, με τις ανακοινώσεις της επόμενης και περαιτέρω σκληρής φάσης των μέτρων να είναι, όπως όλα δείχνουν, ζήτημα ωρών. Νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του θα φέρουν στην πρώτη γραμμή τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού. Στο…στρατηγείο της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης του…καυτού μετώπου, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα μία πρωθυπουργική και δια τηλεοπτικού μηνύματος παρέμβαση, η οποία θα αποτυπώσει στην ολότητά της την πραγματικότητα που ανοίγεται στον ορίζοντα. Μία πραγματικότητα, που απαιτεί, αν μη τι άλλο, να τεθούν σε άμεση εφαρμογή κινήσεις-αιχμή για την αναχαίτιση της πανδημίας, η οποία πλήττει, κατά κύριο λόγο, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα επισκεφθεί στις έντεκα το πρωί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες για την εκτίμηση της πορείας του ιού και το συντονισμό των δράσεων. “Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται, πράγματι, σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Παρατηρείται, επίσης, σημαντική πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των φορέων του ιού. Πανελλαδικά, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων είναι τα 37 έτη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28 έτη. Αυτό καταδεικνύει ότι βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων είναι ο εφησυχασμός που παρατηρείται, με συγκεντρώσεις και μεγάλο συγχρωτισμό σε πλατείες, μπαρ και χώρους που συχνάζουν κυρίως οι νέοι. Πολλοί που έχουν προσβληθεί από τον ιό τυχαίνει να είναι ασυμπτωματικοί με συνέπεια να τον μεταφέρουν στις οικογένειές τους”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Τι μέλλει γενέσθαι, λοιπόν; Οι απαντήσεις θα δοθούν με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Μεγάρου Μαξίμου, αν και τα…πρώτα σημάδια, που σκιαγραφούν το DNA των επερχόμενων μέτρων, ήδη έχουν έρθει στο προσκήνιο.

Τι έπεται

Παρά το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις, όπως αυτές αναλύονται στα τέσσερα επίπεδα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας είναι σε μεγάλο βαθμό “κλειδωμένα”, η αλματώδης άνοδος των κρουσμάτων ανοίγει την…πόρτα στην υιοθέτηση πρόσθετων απαγορεύσεων. Ειδικότερα:

-Ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης, η υλοποίηση του οποίου μπορεί να αποφασιστεί ακόμα και σήμερα, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις πέντε το πρωί. Το μέτρο, εφόσον “κλειδώσει”, θα ενεργοποιηθεί για τα επίπεδα τρία και τέσσερα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας. Για τις περιοχές, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. ενδεχομένως για τα επίπεδα 3 και 4, που είναι και αυτά με τον πιο αυξημένο κίνδυνο.

-Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, αν και σε πολλές περιπτώσεις το μέτρο δεν εφαρμόζεται, με πολίτες να αγνοούν τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων. Η υποχρεωτικότητα του μέτρου παντού αναμένεται ότι θα καταστήσει το μήνυμα προς την κοινότητα ενιαίο, θέτοντας εκτός πλαισίου κάθε διαφορετική ή κατά το δοκούν ερμηνεία.

“Τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα ώστε να βάλουμε φρένο στην έξαρση του ιού. Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί”, σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η Καστοριά, την ίδια στιγμή, γίνεται η δεύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας, που περνά στο τελευταίο επίπεδο. Αυτό του αυξημένου κινδύνου, το οποίο…παραπέμπει σε τοπικό lockdown, με παρεμβάσεις, όπως η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (πλην εκείνων για τα τρόφιμα) η αναστολή λειτουργίας της εστίασης και η υποχρεωτική μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Στο τρίτο επίπεδο του επιδημιολογικού κινδύνου περνούν η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα και η Βοιωτία. Τα Ιωάννινα παραμένουν στο επίπεδο “τρία”, χωρίς να αποκλείεται, ωστόσο, η επιβολή lockdown το Σάββατο. Ημέρα κατά την οποία θα επαναξιολογηθούν οι δείκτες επικινδυνότητας.

Με πληροφορίες από το capital.gr

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα