ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καλπάζει η ανεργία στην Πιερία λόγω COVID-19

Η Πιερία ανάμεσα στους τρεις πρώτους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε απώλειες θέσεων εργασίας, λόγω πανδημίας

Σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 (συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα), συγκρίνοντας το ισοζύγιο της απασχόλησης με το αντίστοιχο διάστημα του περσινού έτους για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Η αβεβαιότητα στις τάξεις των εργαζομένων καλά κρατεί με το μέλλον να είναι δυσοίωνο, την ώρα που οι επιχειρήσεις μετρούν καθημερινά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αναφέρουν πως το πρώτο… ταμείο θα γίνει τον Ιανουάριο. Τα σκήπτρα σε απολεσθείσες θέσεις εργασίας κατέχουν Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Πιερία.

Όπως προκύπτει από τα επεξεργασμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύει η «ΜτΚ» με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η ανεργία στην Κεντρική Μακεδονία ανήλθε στο 18,8%, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τις 147.000. Τα ποσοστά ανεργίας στους άνδρες ανέρχονται σε 15,9% και στις γυναίκες σε 22,6%. Το 28,5% αφορά άνεργους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ενώ το ποσοστό των ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω ανέρχεται σε 17,2%. Η ανεργία στην Θεσσαλονίκη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ανέρχεται σε 17,9%, με τα ποσοστά ανεργίας στους νέους 15-29 ετών να είναι 25,1%, στους 30 ετών και άνω 16,4%, στους άνδρες 14,7% και στις γυναίκες 18,5%, αντίστοιχα. Στους υπόλοιπους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας (Πέλλα, Κιλκίς, Πιερία, Ημαθία, Χαλκιδική και Σέρρες) η ανεργία ανήλθε στο 19,9%. Το ποσοστό της ανεργίας στις γυναίκες για τις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε 25,8%, ενώ για τους άνδρες σε 15,5%.

«Ακτινογραφία» των απωλειών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις προσλήψεις, τις αποχωρήσεις, τις καταγγελίες σύμβασης, τη λήξη των συμβάσεων για το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2020. Από τα στοιχεία φαίνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κόσμο της εργασίας. 

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

logo podas

Πρόσφατα άρθρα