ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χ.Α. | Η ώρα της κρίσης

Στιγμιότυπο από την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, Μαρία Λεπενιώτη, ανακοινώνει στις 11:00 το πρωί την απόφαση επί της ενοχής ή όχι του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, των ηγετικών στελεχών της που συγκροτούσαν την κοινοβουλευτική ομάδα και των υπόλοιπων κατηγορουμένων, για την κομβικής σημασίας κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.

«Τι είδους οργάνωση είναι η Χρυσή Αυγή όταν αποτελεί προσόν ιεραρχικής ανέλιξης η δολοφονία;»: Μία από τις χιλιάδες ερωτήσεις που κατατέθηκαν μεταξύ 453 δικασίμων, σε διάρκεια πεντέμισι ετών, στην οποία η Δικαιοσύνη απαντά σε λίγες ώρες.

Από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους (αρχικά 69, καθώς ο Αντώνιος Μπολέτης απεβίωσε), οι 65 αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι 18 -όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και ο αρχηγός τους Νίκος Μιχαλολιάκος- κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων επτά από αυτούς αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής. Μόνο τρεις κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το βασικό αδίκημα που αφορά στην εγκληματική οργάνωση.

Το δικαστήριο αποφαίνεται σήμερα επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων για κάθε πράξη του κατηγορητηρίου.

Εκτός της βαρύνουσας εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται η ετυμηγορία για τρία ακόμα κακουργήματα: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, την απόπειρα ανθρωποκτονίας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013, και την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ (επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες) τον Ιούνιο το 2012.

logo podas

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα