ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουδείς προφήτης στον τόπο του!

Ουδείς προφήτης στον τόπο του!

Με ανακοίνωσή της, στη σελίδα της στο διαδίκτυο, η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης αναφέρεται σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, στην πολυετή διαδρομή της. Όπως μας ενημερώνουν οι υπεύθυνοι της Μέριμνας: “Την Τετάρτη 23/9, ξεκινά η λειτουργία τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε ιδιόκτητο κτήριο επί της οδού Νεφέλης 11 στην Κατερίνη“. (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ουδείς προφήτης στον τόπο του!

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι το σύνολο των χώρων που διατίθενται για την μόνιμη διαβίωση−κατοικία του ατόμου με νοητική υστέρηση με την κατάλληλα οργανωμένη υποστήριξη . Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση εξυπηρετεί το πρωταρχικό δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου και στοχεύει παράλληλα στην ανάπτυξη και διατήρηση στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των κατοίκων, έτσι ώστε να διαβιούν όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο φυσικό περιβάλλον της κοινωνίας και σε χώρο διαφορετικό από τον χώρο της τυχόν εργασίας τους. Παρέχονται οργανωμένα όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση των φιλοξενούμενών τους όπως υγιεινή, ασφαλή άνετη διαμονή, σίτιση, συνεχή ιατρική φροντίδα, μέριμνα για ασφαλή μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας τους κλπ. (ΚΥΑ Π36/Φ.ΓΕΝ/Γ.Π.οικ 3394/2007- ΦΕΚ 74/Β/2007)

Με μια απλή αναζήτηση στο ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (δείτε ΕΔΩ) φαίνεται πως μεταξύ των Υπουργών που υπογράφουν το νομοθετικό πλαίσιο για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι και ο Πιεριέας, τότε Υφυπουργός Υγείας, κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Μάλιστα ο πρόεδρος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση κ. Δημήτρης Στεφανίδης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στις 11/12/2014: “Θα αναφερθώ μόνο στο άρθρο 50 που αφορά τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Το 2005 προς τιμήν του ο Προεδρεύων, ο τότε Υφυπουργός ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκίνησε μία επιτροπή με μέλη της Μελεδώνης και του Υπουργείου Υγείας, τεχνοκράτες δηλαδή, να δημιουργηθούν οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, όπως προβλεπόταν από την Ε.Ε.. Είναι παρόν ο κ. Κωνσταντόπουλος και μπορεί να το επιβεβαιώσει ότι διήρκησε δύο χρόνια αγώνας ερευνών, μελετών διαδικασιών. Επιτέλους το 2007 κατάφερε πάλι αν θυμάμαι καλά ο κ. Κωνσταντόπουλος ως Υφυπουργός και υπεγράφη”.

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος έχει τιμηθεί για την δράση του – στο συγκεκριμένο θέμα – του από την ΠΟΣΓΚμΕΑ και την ΕΣΑμεΑ που αποτελούν οργανώσεις εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία στην ελληνική πολιτεία και κοινωνία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως – ενώ σε όλη την Ελλάδα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του Γιώργου Κωνσταντόπουλου- η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης ανακοινώνει την λειτουργία τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και δεν αναφέρεται στη συμβολή και δίχρονη επιστημονική δουλειά που έγινε από τον πρώην υφυπουργό Υγείας.
Αξίζει να αναφερθεί πως κάτι τέτοιο δε συμβαίνει για πρώτη φορά μιας και η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης “ξέχασε”, τον Μάρτιο του 2015, να προσκαλέσει στην ημερίδα για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης τον πρώην υφυπουργό.

Τέλος, οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην Κατερίνη αποτελούν μελέτη και κατασκευή του Δήμου Κατερίνης και της διοίκησης Χιονίδη. Παράλληλα ο Δήμος Κατερίνης ενέταξε στο ΕΣΠΑ τον εξοπλισμό τους.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

 

About the author

Ιωάννης Ζ. Παπαζαχαρίας

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του '76 στη Θεσσαλονίκη.
Μεγάλωσε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου.
Σπούδασε Δασολογία στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη.
Τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία τα έκανε με το dionolympos blogspot που στην συνέχεια εξέλιξε στο site "Τα Ολύμπια Νέα".
Αρθρογραφεί πολιτικά, σχολιάζει τις εξελίξεις και έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορία του τόπου του με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Δεν του αρέσει να φαίνεται, κάνει τη δουλειά του ήρεμα και αθόρυβα...
Αγαπά καθετί Ελληνικό, ασχολείται με την γενεαλογία και τις γεύσεις (κάτι που του έμεινε από την ενασχόλησή του στο παρελθόν).
Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό περιγράφεται με μία μόνο λέξη: ΑΡΗΣ!
Από το 2017 κατοικεί στην Κατερίνη.
Είναι πατέρας της Κορτέσσας, του Ζαχαρία και του Δημήτρη.
Επικοινωνήστε μαζί του στο ipapazacharias@gmail.com

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας