ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή ιατρού

Αντιβιοτικά | Μόνο με συνταγή από σήμερα
Αντιβιοτικά | Μόνο με συνταγή από σήμερα

Κοινό δελτίο τύπου του Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού Συλλόγων Πιερίας για την χορήγηση από την 1η Σεπτεμβρίου των αντιβιωτικών ΜΟΝΟ με ηλεκτρονική συνταγή ιατρού όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157).

Τα μέλη των συλλόγων της Πιερίας ασπάζονται την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και πιστεύουν ότι θα βάλει τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας.

Αναλυτικά το κοινό δελτίο τύπου των συλλόγων:

Τα αντιβιοτικά αποτελούν την κύρια κατηγορία φαρμάκων για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Στο πέρασμα των χρόνων συνέβαλαν στην εξάλειψη νόσων που οδηγούσαν ακόμη και στο θάνατο. Η κατάχρησή τους όμως επιτρέπει τα μικρόβια να αναπτύσσουν  μηχανισμούς με τους οποίους καθίστανται ανθεκτικά. Τα  ανθεκτικά βακτήρια μπορούν γρήγορα να διασπαρθούν απειλώντας την κοινότητα με νέα στελέχη λοιμωδών νόσων που είναι πιο δύσκολο θεραπευτούν . Απλές λοιμώξεις  δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, καθώς αχρηστεύθηκαν λόγω της αλόγιστης χρήσης τους. Η Ελλάδα δυστυχώς  κατέχει τα πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη γεγονός που προκαλεί ραγδαία αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ενημερώνουμε λοιπόν τους πολίτες της Πιερίας πως από 1η Σεπτεμβρίου του 2020  τα αντιβιοτικά φάρμακα  χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή ιατρού όπως προβλέπεται στο άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157).

Οι ιατροί , οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί της Πιερίας ασπάζονται την απόφαση του Υπουργείου Υγείας που θα βάλει τέλος στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας.

Για τον Ιατρικό , Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ          Ο Πρόεδρος του ΟΣΠ        Ο Πρόεδρος του ΦΣΠ

Τσανικιδης Ηρακλης         Χριστοφοριδης Σταυρος      Κουιμτζιδης Ελευθεριος

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα