ΚΟΙΝΩΝΙΑ MEDIA

Στις 14 Σεπτεμβρίου η επιστροφή στα θρανία

Στις 14 Σεπτεμβρίου η επιστροφή στα θρανία

Στις 14 Σεπτεμβρίου η επιστροφή στα θρανία, η έναρξη του νέου σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως δήλωσε πριν από λίγο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας και η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει και τα νηπιαγωγεία. Όπως δήλωσε η υπουργός «σημαντικός παράγοντας για αυτή την απόφαση ήταν να δώσουμε ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει».

Η υπουργός στη συνέντευξη Τύπου για το άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις που υπάρχει κρούσμα σε σχολική μονάδα. «Σε περίπτωση κρούσματος, θα ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ: θα κλείνει το τμήμα και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών του μαθητή. Προβλέπεται ορισμός υπευθύνων διαχείρισης κρούσματος εντός κάθε σχολικής μονάδας.Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή του σχολείου: Η λειτουργία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης».

Αναπληρωτές καθηγητές

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα») θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών. Πρόκειται για επιπλέον των 4.500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση που ήδη έχουν ολοκληρωθεί, και των 10.500 διορισμών στη γενική εκπαίδευση.

Σχολικές καθαρίστριες

«Σε όλο αυτό το σχέδιο, είναι σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όπως η μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, η εξασφάλιση στα σχολεία όλων των αναλώσιμων υλικών (μάσκες, αντισηπτικά,σαπούνια, καθαριστικά κτλ). Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην ενίσχυση, όπως είπε, της στελέχωσης των σχολείων με επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως το υπουργείο έχει προχωρήσει «στην πλήρη στελέχωση με προσωπικό καθαριότητας σε όλη τη χώρα ώστε 5.000 εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο, αλλά και 4.474 με μειωμένο ωράριο να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες».

Η λειτουργία των κυλικείων

Η λειτουργία των σχολικών κυλικείων θα γίνει με εξειδικευμένες οδηγίες. Με την υπουργό να αναφέρεται και στο πολυσυζητημένο θέμα με τις μάσκες τονίζοντας πως «οι μάσκες και τα παγούρια θα δοθούν σε όλους τους μαθητές της χώρας, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων».

Άδειες γονέων

Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο. Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά πως «ως υπουργείο Εσωτερικών έχουμε προβλέψει τα ζητήματα άδειας ειδικού σκοπού ως επίσης και αναλυτικά τους κανόνες τηλε-εργασίας των γονέων εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα. Επιπλέον, το πλαίσιο που θα ακολουθηθεί όταν κάποιος – απευχόμαστε – βρεθεί θετικός ή νοσήσει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Στηριζόμαστε στο επιτυχημένο θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόσαμε ήδη από την περασμένη άνοιξη με κυρίαρχη σκέψη μας την ασφάλεια των εργαζομένων», δήλωσε για τις άδεις ειδικού σκοπού.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση της κας Κεραμέως εδώ

Δείτε την παρουσίαση της υπουργού Παιδείας εδώ.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα εδώ

Τα βασικά σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ. Θεοδωρικάκου εδώ

Με πληροφορίες από το makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα