ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άνοιγμα σχολείων | Πάμε για… 14 Σεπτέμβρη

Αύριο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ωστόσο θεωρείται ειλημμένη απόφαση η έναρξη της σχολικής χρονιάς να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν άλλωστε ότι ο Αύγουστος μας αποχαιρετά με ρεκόρ κρουσμάτων.

Από την «ομαλότητα» του διμήνου Ιούνιος – Ιούλιος, που η επιδημία της νόσου COVID-19 παρουσίασε σημάδια εκτόνωσης και προσέφερε ανακούφιση στην ελληνική κοινωνία, ήρθε ο Αύγουστος για να αλλοιώσει το καλό προηγούμενο αποτέλεσμα. Από τα 1.045 κρούσματα του Ιουλίου, ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με ρεκόρ κρουσμάτων, καθώς έως και την Κυριακή είχαν καταγραφεί 5.571 νέα κρούσματα και είχε τριπλασιαστεί ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). 

Οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα οδηγούσε σε πάνω από 400 κρούσματα ημερησίως το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Ευτυχώς το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται σταθερά κάτω από 300, με μέσο όρο 200 κρουσμάτων/ημέρα. 

Επιστροφή στα θρανία

Το τέλος των θερινών διακοπών, η επιστροφή των παραθεριστών στις μόνιμες κατοικίες και το άνοιγμα της εκπαίδευσης είναι οι μεταβλητές που θα εξετάσουν οι ειδικοί προκειμένου να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι τους φθινοπωρινούς μήνες. «Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου αλλά και αυτά της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συνέβη την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω», εξηγεί ο κ. Σύψας. 

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο και στην απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που τελικά θα μετατεθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου και όχι στις 7/9, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Τρίτη από τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος.

«Για να ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να έχουν επιστρέψει οι οικογένειες στις μόνιμες κατοικίες τους όσο το δυνατόν νωρίτερα. Να μείνουν τα παιδιά, αλλά και οι γονείς σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες, μακριά από τους παππούδες και κάθε άλλη ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, όπως συμβουλεύουμε όλους όσοι επιστρέφουν από διακοπές και έπειτα να λειτουργήσουν οι σχολικές δομές με ασφάλεια», σημειώνει ο κ. Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ. 

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα