ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της εστίασης στη Νότια Πιερία μετά την επέκταση των μέτρων σε όλο το νομό

Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της εστίασης στη Νότια Πιερία μετά την επέκταση των μέτρων σε όλο το νομό

Παγωμάρα, εκνευρισμό και απογοήτευση έφερε η απόφαση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για επέκταση των μέτρων αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και στην Νότια Πιερία.

Επαγγελματίες στην εστίαση, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, αλλά και οι διοικούντες τον Δήμο Δίου – Ολύμπου εξέφραζαν την αισιοδοξία τους πως τα δύο τελευταία Σ/Κ του καλοκαιριού θα είναι πολύ καλά για την περιοχή. Σε αυτά έπαιξε ρόλο και η έναρξη του κοινωνικού τουρισμού – που έστω και αργά – έφερε νέους επισκέπτες και αρκετούς ενδιαφερόμενους για διακοπές στην περιοχή.  

Όλα αυτά μέχρι εχθές το απόγευμα. Η επέκταση των μέτρων αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης (μαγαζιά ανοικτά έως τα μεσάνυχτα και εκδηλώσεις με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα) έφερε παγωμάρα και εκνευρισμό στην περιοχή.

Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο από εδώ και πέρα να έρθουν κάποιες νέες κρατήσεις. «Πλέον περιμένουμε τις ακυρώσεις, δύσκολα να έρθει κάποιος με τον φόβο του κορονοϊού να ελλοχεύει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Από την χασούρα κέρδος δεν βγάζεις», λένε εστιάτορες του Πλαταμώνα και συνεχίζουν «λέγαμε μήπως και αυτά τα 2 Σ/Κ μαζεύαμε κάποια χρήματα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις που τρέχουν».

Η κατάσταση στο νομό είναι εφιαλτική αν αναλογιστεί κανείς πως οι τράπεζες «σαρώνουν» τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Τον Σεπτέμβριο λέγεται πως πάνω από 50 ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό στην περιοχή.  

Ο κόσμος σε Λιτόχωρο και Πλαταμώνα είναι πολύς αυτό το Σαββατοκύριακο. Μαζί με τον κόσμο όμως ήρθαν στην περιοχή κλιμάκια του ΙΚΑ, της εφορίας και του ΕΟΔΥ.

Στο χθεσινό τελευταίο βράδυ, έως την 1η Σεπτεμβρίου, το αδιαχώρητο επικρατούσε στα μαγαζιά του Νότου της Πιερίας. Λέγεται μάλιστα πως γνωστό παραθαλάσσιο μαγαζί του Πλαταμώνα είχε εχθές πάνω από 2500 κόσμο. Ούτε συζήτηση για μέτρα βέβαια.

Η περιοχή που φαίνεται πως θα «πληρώσει» ιδιαίτερα ακριβά τα νέα μέτρα είναι η Πλάκα Λιτοχώρου, η περιοχή από το παλιό Μισέλ μέχρι και το Camping Απόλλων, όπου τις τελευταίες νύχτες – και ειδικά μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην Κατερίνη – ζούσε εποχές από το ένδοξο παρελθόν της εικοσαετίας 1990-2010.

Ίδια είναι και η εκτίμηση των επιχειρηματιών της εστίασης στο φαράγγι του Ενιπέα που δέχεται πολύ κόσμο τις τελευταίες ημέρες.

Μεταξύ των επαγγελματιών επικρατεί απογοήτευση. Κάποιοι σκέφτονται να κλείσουν νωρίτερα, κάποιοι άλλοι πιο ψύχραιμοι αναζητούν νέους τρόπους ώστε να φέρουν τον κόσμο νωρίτερα στα μαγαζιά.

Τέλος, θα δανειστούμε την κουβέντα που μας ανέφερε ξενοδόχος της Νότιας Πιερίας: «Ένα αλλοπρόσαλλο καλοκαίρι με το ανάλογο αλλοπρόσαλλο φινάλε. Καλό Χειμώνα!»

logo podas

Πρόσφατα άρθρα