ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ιός Δυτικού Νείλου «προτιμά» τη Βόρεια Ελλάδα

Οι… πρωταθλητές στα κρούσματα, οι δράσεις καταπολέμησης και τα κοινά σημεία με τον νέο κορονοϊό

Ο ιός Δυτικού Νείλου «προτιμά» τη Βόρεια Ελλάδα

Περίπου το 80% των μολυσμένων ασθενών θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα ή και ναυτία. Λιγότεροι από 1% θα παρουσιάσουν σοβαρότερες εκδηλώσεις -αφού o ιός θα έχει προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα- κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου παρουσιάζει εξαιρετικά κοινή συμπτωματολογία με αυτή του νέου κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα για την ανίχνευσή τους χρησιμοποιείται το ίδιο διαγνωστικό εργαλείο. Το ΡΤ- PCR τεστ, η μοριακή μέθοδος με την οποία μπορούν να ανιχνευτούν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιικού φορτίου σε ασθενή. Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευθούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία ή και πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. «Υπάρχει μία δυσκολία τόσο στα νοσοκομεία ακόμη και στα διαγνωστικά εργαστήρια, στο να αναγνωρίσουν ότι μιλούμε για ιό του Δυτικού Νείλου και όχι για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να γίνεται προσεκτική διάγνωση καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια» επιβεβαιώνει στη «ΜτΚ» ο δρ., Βιολογίας, Σπύρος Μουρελάτος και ταυτόχρονα εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των «μολυσματικών» κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ερώτηση για το αν ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι πιο «θανατηφόρος» από τον νέο κορονοϊό και εάν η εξάπλωση του στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια θα πρέπει πραγματικά να μας απασχολεί, ο κ. Μουρελάτος απάντησε: «Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε με προσοχή ζητήματα που άπτονται δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε πως «ο άνθρωπος που θα πάει στο νοσοκομείο προσβεβλημένος από τον ιό του Δυτικού Νείλου και είναι μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξεως του 10%, όπως συμβαίνει και με τον κορονοϊό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιός «σκοτώνει» όπως πολλοί αρέσκονται να κινδυνολογούν.

Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον ιό του Δυτικού Νείλου αν και μικρός, είναι υπαρκτός κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο ιός βρίσκεται στο… σπίτι του (Η Βόρεια Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Ιταλία συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τον δρ. Βιολογίας, το 40% των κρουσμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Πρωταθλητές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλία

Το κοινό κουνούπι ή αλλιώς το κουνούπι «κούλεξ» που συνήθως είναι φορέας του ιού, πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Ορυζώνες και εκτεταμένοι υγρότοποι οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με οικισμούς, σε συνδυασμό με ευνοϊκές θερμοκρασιακές συνθήκες και παρουσία του υδάτινου στοιχείου, δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και κυκλοφορία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι για φέτος ,μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές συγκεντρώνονται στη Βόρεια Ελλάδα -σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ- όπως στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, Ξάνθης, Σερρών, Καβάλας και Πιερίας. «Έχουμε σχετικά χαμηλά επίπεδα όχλησης και αφθονίας των κουνουπιών, πέραν των πληθυσμών στην περιοχή των ορυζώνων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» συμπληρώνει ο κ. Μουρελάτος.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα