ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εποχικοί εργαζόμενοι | Γυρίζουν με άδειες τσέπες όσοι πήγαν σεζόν

Εποχικοί εργαζόμενοι | Γυρίζουν με άδειες τσέπες όσοι πήγαν σεζόν

Στην καλοκαιρινή σεζόν στηρίζονται χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας προκειμένου να κάνουν μεροκάματα, ενώ δεν είναι λίγοι από αυτούς που με τα χρήματα που συγκεντρώνουν τη θερινή περίοδο ζουν και το χειμώνα.

Η πανδημία όμως χάλασε τα σχέδιά τους φέτος, καθώς η ζήτηση για δουλειά αυξήθηκε, η προσφορά μειώθηκε με αποτέλεσμα πολλοί εποχιακοί υπάλληλοι που ταξίδεψαν σε νησιά και τη Χαλκιδική να επιστρέψουν άρον-άρον και με άδειες τις τσέπες.

Σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού δουλεύουν περίπου 600.000 άτομα, εκ των οποίων οι 300.000 είναι εποχικοί εργαζόμενοι. «Υπολογίζουμε πως φέτος υπάρχει μείωση 50% του προσωπικού στις εποχικές επιχειρήσεις» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν για σεζόν αλλά δεν άντεξαν τις νέες συνθήκες εργασίας που διαμόρφωσε η πανδημία. «Φυσικά γυρίζουν πίσω, αφού η κατάσταση είναι χειρότερη και από την εποχή των μνημονίων. Μας έχουν κατεβάσει τους μισθούς και δεν διαθέτουν πλέον ούτε σπίτια για διαμονή. Με τα καθημερινά έξοδα να τρέχουν, οι εποχιακοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιβιώσουν με 650 ευρώ» αναφέρει ο κ. Χότζογλου.

Η σεζόν ουσιαστικά ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και εκ των πραγμάτων φέτος οι εποχικοί εργαζόμενοι ήταν λιγότεροι, αφού πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παρέμειναν κλειστές. «Λόγω των πρωτόγνωρων καταστάσεων, οι επιχειρηματίες μείωσαν το προσωπικό και αύξησαν το ωράριο σε όποιους δουλεύουν. Προσπαθούν με ελάχιστα άτομα να βγάλουν την δουλειά, λόγω της πτώσης του τζίρου» επισημαίνει ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής. Όπως σημειώνει ο κ. Τσιαούσης, πλέον οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν είναι σίγουροι για τις απολαβές που θα λαμβάνουν, ούτε και για τα μεροκάματα που θα κάνουν. «Συνάδελφοι που ήταν στη Σάμο, τη Σαντορίνη και την Κω για δουλειά, γύρισαν Θεσσαλονίκη, καθώς αντίκρισαν μια άθλια κατάσταση. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση, είχαν χαμηλούς μισθούς και δεν τους αρκούσαν τα χρήματα για να παραμείνουν».

Αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη σεζόν για όλους τους εργαζόμενους, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.«Φοβάμαι ότι θα έρθουν στιγμές πείνας για τους εργαζόμενους. Η κατάσταση είναι τραγική, περιμένουμε τα επιδόματα και αυτά ακόμα καθυστερούν» δηλώνει, προμηνύοντας νέες κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Tην ίδια ώρα, ο κ. Τσιαούσης καταγγέλλει πιέσεις εργοδοτών για απολύσεις που «βαφτίζονται» οικειοθελείς αποχωρήσεις. «Καθημερινά υπάρχουν απολύσεις στον κλάδο, ειδικότερα από τότε που έληξε το περιθώριο των 45 ημερών για όσες επιχειρήσεις έλαβαν οικονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Πολλοί επιχειρηματίες απειλούν τους εργαζόμενους και τους αναγκάζουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς, τάζοντάς τους ότι θα τους προσλάβουν ξανά όταν αυξηθεί η δουλειά».

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας