ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική | Στα όριά τους οι επαγγελματίες του τουρισμού – Κατακόρυφη πτώση του τζίρου μέχρι και 85% τον Ιούλιο

Χαλκιδική | Στα όριά τους οι επαγγελματίες του τουρισμού - Κατακόρυφη πτώση του τζίρου μέχρι και 85% τον Ιούλιο

Τις αντοχές του τουριστικού κλάδου δοκιμάζει ο κορονοϊός με την Χαλκιδική να προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις νέες συνθήκες που έχει…επιβάλλει η πανδημία. Με την απαράμιλλη γοητεία της, τα υπέροχα τοπία και παραλίες που μπορεί να ικανοποιήσουν και τον πιο αποιτητικό ταξιδιώτη η Χαλκιδική προσπαθεί να «πολεμήσει» τον Covid 19 και να βγει με τις λιγότερες δυνατές απώλειεις από μια εφιαλτική, όπως εξελίχτηκε, τουριστική σεζόν.

Oι επαγγελματίες του τουρισμού βιώνουν ένα καλοκαίρι αγωνίας και ανασφάλειας, με τους τουρίστες να αποτελούν είδος προς…εξαφάνιση ενώ βλέπουν τον τζίρο τους να καταρρέει με την έλλειψη ρευστότητας να τους πνίγει. Ξενοδοχειακά καταλύματα που δεν άνοιξαν (ελλείψει κρατήσεων) , σκιαγραφούν το μέγεθος του προβλήματος για τον δημοφιλέστερο θερινό τουριστικό προορισμό της Β.Ελλάδας. Eνδεικτικό είναι πως στην Χαλκιδική 326 από τα συνολικά 540 ξενοδοχεία έλαβαν βεβαίωση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων, δηλαδή τέσσερα στα δέκα δεν άνοιξε φέτος. Το ημερολόγιο δείχνει 4 Αυγούστου και οι εικόνες με άδειες ξαπλώστρες και έρημους δρόμους σε πολυσύχναστους προορισμούς όπως το Πολύχρονο και το Ποσείδι που άλλοτε τέτοιες μέρες έσφυζαν από ζωή, προκαλούν θλίψη. Το τεστ και κυρίως το υψηλό κόστος του, που απαιτείται για την είσοδο στην χώρα από τα σύνορα στον Προμαχώνα αλλά κυρίως η αβεβαιότητα που έχει φέρει ο Covid 19 αποθαρρύνουν τους βαλκάνιους επισκέπτες να επισκεφθούν την Χαλκιδική προκαλώντας τεράστιο οικονομικό πλήγμα στα τουριστικά καταλύματα.

Λίγο καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση σε Φούρκα, Σίβηρη, Σκιώνη, καθώς πολλοί έλληνες διαθέτουν εξοχικές κατοικίες. Όπως τονίζουν επαγγελαμτίες του τουρισμού,υπάρχει μία κινητικότητα αλλά σε καμία περίπτωση η κίνηση και οι πληρότητες των ξενοδοχείων δεν θυμίζουν άλλες χρονιές.

Οι δήμαρχοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής μιλούν στο makthes.gr επιχειρώντας να χαρτογραφήσουν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μέχρι τώρα.

«Εφιαλτικός χειμώνας»

«Οι ξένοι είναι ελάχιστοι, με έλληνες δουλεύουμε, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, δεν αναμένουμε να αλλάξει κάτι στις πληρότητες τον Αύγουστο, η πτώση του τζίρου τον Ιούλιο άγγιξε το 85%, πάμε για έναν εφιαλτικό χειμώνα, θα χαθούν θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια, ελπίζουμε πλέον στην επόμενη σεζόν», επισημαίνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης. «Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση που δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις, το πρόβλημα ξεκίνησε από τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στις βαλκανικές χώρες», προσθέτει. Για τα υγειονομικά μέτρα και τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πολλά καταστήματα, υποστηρίζει πως οι καταστηματάρχες «θέλουν να τηρούν τα μέτρα αλλά είναι δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με νέους ανθρώπους να υπάρχει απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας