ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέιχ Σου | Συστήνεται φορέας προστασίας

Συστήνεται φορέας εντός του 2020 – Ποιος θα είναι ο ρόλος του και πώς θα λειτουργεί

seih-soy

«Πέπλο» προστασίας πάνω από το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, το Σέιχ Σου, φιλοδοξούν να απλώσουν οι δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, διαμέσου της ίδρυσης ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, το οποίο θα έχει επικουρικό ρόλο στις κατ’ εξοχήν αρμόδιες για τη φροντίδα του δάσους αρχές.

Ο Σωκράτης Δημητριάδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για το ΝΠΔΔ, αποκαλύπτει μιλώντας αποκλειστικά στη «ΜτΚ» ότι έχει, ήδη, έρθει σε επαφή με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος διάκειται θετικά στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Το ΝΠΔΔ αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» εντός του 2020, υποστηρίζει ο κ. Δημητριάδης και σε αυτό θα συμμετέχουν οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας Χορτιάτη.

Ο ρόλος του θα είναι ο καθαρισμός και η συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών, ώστε να παραμένουν προσβάσιμες, ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο, η διοργάνωση εκστρατειών αναδάσωσης, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως πρωτοβουλία του δασαρχείου και η επόπτευση του δάσους για την αποφυγή εμπρησμών.

Αιτιολογώντας τη διεκδίκηση αυτού του φορέα, ο κ. Δημητριάδης παρατηρεί πως «όλο το βάρος πέφτει στο δασαρχείο» το οποίο είναι υποστελεχωμένο, ενώ κάνει αναφορά και στο φλοιοφάγο έντομο το οποίο κατατρώει τα πεύκα του δάσους, το tomicus piniperda: «Για να μπορούμε να βοηθούμε σε μία κατάσταση σαν και αυτή, η οποία είναι ανεξέλεγκτη», λέει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΝΠΔΔ, σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις της αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση, δεν θα έχει μόνιμο προσωπικό, καθώς «όλα θα είναι εθελοντικά», αναφέρει ο κ. Δημητριάδης. Επιπλέον, ο φορέας θα λαμβάνει επιχορήγηση από το κράτος για να προμηθεύει τους εθελοντές με Μέσα Ατομικής Προστασίας και για να προβεί στην αγορά μηχανημάτων έργου και εργαλείων για τη μεταφορά υλικών και κλαδιών, συμπληρώνει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του τόσο στο Δασαρχείο, όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης στην οποία ανήκει το πρώτο, να συνδράμει και με δικά του μηχανήματα.

Βέβαιος για τη στήριξη της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αντιδήμαρχος υποστηρίζει πως «οι άνθρωποι προσπαθούν με ‘νύχια και με δόντια’ να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν το Σέιχ Σου με τη βοήθειά μας. Θεωρώ θα γίνει fast track» η ίδρυσή του.

Διαβάστε περισσότερα στο makthes.gr >>

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα