ΚΟΙΝΩΝΙΑ MEDIA

Πλάκα Λιτοχώρου | Μια «κοσμοπολίτισσα» αναζητά την χαμένη της αίγλη (Βίντεο)

Η Πλάκα Λιτοχώρου αποτέλεσε σημείο αναφοράς και κοσμοπολίτικο προορισμό από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και για 25 τουλάχιστον χρόνια.

Νυχτερινός προορισμός για χιλιάδες, με τα ξακουστά beach bar «Το Μπαράκι», «Μισέλ», Cavo Dimo και White Shark. Κι αν ακόμα κάποια από αυτά λειτουργούν, τίποτα δεν θυμίζει τις ατελείωτες βραδιές και τα πολυήμερα πάρτι του παρελθόντος.

Η Πλάκα Λιτοχώρου έπαψε να αποτελεί νυκτερινό προορισμό εδώ και χρόνια. Στις μέρες μας τα μαγαζιά της δουλεύουν με τις παροχές οργανωμένης παραλίας.

“Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια άνοδος της κίνησης, ειδικά από τους Έλληνες που έδειξαν πως επέστρεφαν στην Πλάκα. Φέτος όμως, χτυπημένοι από τον κορονοϊό, υπάρχει κίνηση μόνο τα σαββατοκύριακα. Τις Κυριακές ειδικότερα”, μας λένε οι επαγγελματίες της περιοχής που υπολογίζουν την γενικότερη πτώση της κίνησης άνω του 50% τον μήνα Ιούλιο, πάντα σε σχέση με την περυσινή καλή χρονιά.

Κυριαρχεί η επιλογή της μη οργανωμένης παραλίας

Η ακτογραμμή της Πλάκας, μετά και το κλείσιμο πολλών κάμπινγκ και μαγαζιών, αποτελεί ιδανική λύση για αυτούς που είναι λάτρεις της μη οργανωμένης παραλίας.

“Αγόρασαν τις ξαπλώστρες τους και τις ομπρέλες τους, παίρνουν τα ταπεράκια τους και βουρ στην παραλία. Δεν τους κακίζω, ίσως να έκανα και εγώ το ίδιο. Οι εποχές είναι δύσκολες“, αναφέρει παλιός επαγγελματίας της Πλάκας. “Μόνο να μαζεύουν τα σκουπίδια τους και να τα τοποθετούν στους κάδους», συμπληρώνει με νόημα.

Άριστη συνεννόηση με τον Δήμο Δίου – Ολύμπου

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων η κατάσταση φέτος περιγράφεται ως πάρα πολύ καλή. Από όλους ακούς πως υπάρχει άριστη συνεννόηση με τη νέα δημοτική αρχή. Τόσο στα σκουπίδια, όσο και στην ανακύκλωση του γυαλιού.

Οι «καμπάνες» γυαλιού αδειάζουν στην ώρα τους, τα απορριμματοφόρα περνάνε τις προγραμματισμένες ημέρες.

“Στην ιδιαίτερη φετινή χρονιά αυτό αποτελεί μια παρηγοριά”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα χρόνια προβλήματα παραμένουν

Το πρόβλημα πρόσβασης στις παραλίες και φωτισμού είναι γνωστό σε δημοτική αρχή και επαγγελματίες. Τα όποια σχέδια του παρελθόντος έχουν μπει σε συρτάρια και η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν ασυνείδητοι επαγγελματίες που δεν φροντίζουν για το γενικό καλό και φτάνουν στο σημείο να πετάνε τα απορρίμματα των επιχειρήσεών τους στα ρέματα.

Η έλλειψη ολοκληρωμένου πλάνου για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή και η ελλιπής σήμανση στην Πλάκα συμπληρώνουν το παζλ των χρόνιων προβλημάτων.

Η αλήθεια είναι πως η «κοσμοπολίτισσα» Πλάκα Λιτοχώρου αφέθηκε τα τελευταία χρόνια στην τύχη της. Η μεγάλη επένδυση του Cavo Olympo έδωσε στην περιοχή κάποια από την χαμένη της αίγλη και περαιτέρω κίνηση στα μαγαζιά.

Αυτό όμως που λείπει από την περιοχή είναι ένα οργανωμένο πλάνο για το μέλλον – με προοπτική δεκαετίας – και ανοικτά μάτια και μυαλά ώστε να δουλέψουν άπαντες στην περιοχή.

Ι. Ζ. Παπαζαχαρίας

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας

Πρόσφατα άρθρα