ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλυμπος | Χωρίς κανέναν έλεγχο – Χωρίς καμία προστασία

Όλυμπος | Χωρίς κανέναν έλεγχο - Χωρίς καμία προστασία

Ο Όλυμπος αποτελεί τον πρώτο Εθνικό Δρυμό που θεσμοθετήθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1938, ενώ με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος το 1985, θεσμοθετήθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το 1981 Απόθεμα της Βιόσφαιρας από το Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO (MAB). Ο Όλυμπος έχει συμπεριληφθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) και Ειδική Ζώνη Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) με κωδικό GR1250001, σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και την Οδηγία 2009/147/ΕΕ για τα άγρια πουλιά.

Πολυάριθμα είδη χλωρίδας και πανίδας περιλαμβάνονται στα Παραρτήματα των παραπάνω Οδηγιών και προστατεύονται μέσω αυτών. Άλλα είδη προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα 69/1981 και από τη διεθνή νομοθεσία μέσω των Συμβάσεων της Βέρνης και της Βόννης, αντίστοιχα.

Σημαντική προστασία για τη διατήρηση της πανίδας παρέχουν και τα τμήματα των Καταφυγίων Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) που περιλαμβάνονται εντός του Εθνικού Δρυμού. Επίσης, τμήματα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Πιερικό και Θεσσαλικό Όλυμπο αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο προκειμένου να προστατευθούν οι διάσπαρτοι αρχαιολογικοί του χώροι, καθώς και η συνολική εικόνα του, που αποτελεί και την κατ’ εξοχήν μνημειακή και ιστορική του όψη, από κάθε είδους έμμεση και άμεση αλλοίωση.

Κανονισμός Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Όλυμπος | Χωρίς κανέναν έλεγχο - Χωρίς καμία προστασία

Η είσοδος στον Εθνικό Δρυμό επιτρέπεται μόνον από τους υπάρχοντες δρόμους και η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα διαμορφωμένα μονοπάτια, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.

Δεν επιτρέπεται:

  • H είσοδος χωρίς συνοδό σε παιδιά κάτω των 14 ετών.
  • H στάθμευση σε άλλους χώρους εκτός των ειδικών χώρων στάθμευσης.
  • H κοπή δέντρων, η μεταφορά φυτοχώματος, το ξερίζωμα και η συλλογή θάμνων, φυτών ή σπόρων.
  • Το άναμμα φωτιάς και η κατασκήνωση στην ύπαιθρο.
  • Το κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  • H καταστροφή και η συλλογή φωλιών, αυγών ή νεοσσών και γενικότερα η ενόχληση και καταστροφή ειδών της πανίδας.
  • H πρόσκληση ζημιών σε γεωλογικούς σχηματισμούς.
  • H ελεύθερη κυκλοφορία οποιωνδήποτε ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες.

Ο Εθνικός Δρυμός του Ολύμπου προστατεύεται με ειδική νομοθεσία. Για τους παραβάτες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν.Δ. 86/1969, του Ν.Δ. 996/1971, και των Νόμων 177/1975, 998/1979, 1650/1986, 2742/1996 και 3044/2002.

Από το 2002, O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ασκεί δράσεις επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής, με σκοπό τη διαφύλαξη των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων και πόρων της. Πιο συγκεκριμένα, ερευνά για παράνομη υλοτομία δασικών δένδρων, παράνομη θήρα, παράνομη μεταφορά ειδών χλωρίδας και πανίδας, δασικές πυρκαγιές, ρίψη απορριμμάτων κ.λ.π. Για το λόγο αυτό, συνεργάζεται με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πυροσβεστική κ.λ.π.) αλλά και ενημερώνει τους επισκέπτες για τα υπάρχοντα μέτρα προστασίας.

Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια

Όλυμπος | Χωρίς κανέναν έλεγχο - Χωρίς καμία προστασία

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, μεταξύ των εργαζομένων του, έχει στο σύνολο 8 φύλακες της περιοχής που καλούνται να εφαρμόσουν τον κανονισμό και να ασκήσουν δράσεις επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής.

Από το 2017, το άνοιγμα του Κέντρου Πληροφόρησης στον Ε.Δ.Ο. έφερε το κλείσιμο του κεντρικού φυλακίου που βρίσκεται πάνω από το νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στην οδό που οδηγεί στις Δασικές Θέσεις από όπου ξεκινά η πεζοπορία προς το βουνό των Θεών, με τελική κατάληξη τα Πριόνια.

Όλυμπος | Χωρίς κανέναν έλεγχο - Χωρίς καμία προστασία

Δεδομένου του ότι η πρόσβαση στον Όλυμπο γίνεται, κατά κύριο λόγο, μέσω της συγκεκριμένης οδού η απόφαση αυτή είναι λάθος.

Μετά το «λουκέτο» στο κεντρικό φυλάκιο, λόγω έλλειψης προσωπικού όπως οι αρμόδιοι λένε, δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος – καταγραφή στους επισκέπτες του Ολύμπου. Προκαλούμε τον οποιονδήποτε να ζητήσει στατιστικά στοιχεία επισκεψιμότητας για τον Όλυμπο τα τελευταία χρόνια. Τα μοναδικά στοιχεία που θα του δοθούν είναι αυτά της επισκεψιμότητας του Κέντρου Πληροφόρησης και θα του ζητηθεί να επικοινωνήσει με τα καταφύγια για περαιτέρω πληροφορίες.

Δυστυχώς η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Αρκεί να αναλογιστεί το γεγονός πως οι 8 φύλακες, πέρα από τις σπάνιες περιπολίες που κάνουν, γιατί κανείς δεν τους βλέπει πουθενά, επανδρώνουν δύο άλλα φυλάκια, αυτό της Βροντούς και του Βύθου στο Λιτόχωρο. Όσον αφορά της Βροντούς δεν μπορούμε να έχουμε ιδία άποψη, αυτό όμως του Βύθου, στο Λιτόχωρο, σίγουρα υπολειτουργεί χωρίς να γίνονται έλεγχοι και ενημέρωση στους επισκέπτες. Μάλιστα κάποιοι από τους φύλακες, όποτε πάνε, παρκάρουν το αμάξι τους έξω από το φυλάκιο και είτε κλειδώνονται μέσα σε αυτό, είτε λιάζονται προκλητικά χωρίς να δίνουν και το καλύτερο παράδειγμα.

Πρέπει να γίνει σαφές πως η φύλαξη του μυθικού βουνού

και η εφαρμογή του κανονισμού στηρίζεται στην ευσυνειδησία των επισκεπτών.

Η κατάσταση περιγράφεται από τους ντόπιους με τις χειρότερες εκφράσεις και αυτό είναι φυσιολογικό μιας και ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις όχθες του ποταμού Ενιπέα, στο ύψος της Παλαιάς Μονής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, υπάρχει ουσιαστικά αυτοσχέδιος χώρος κατασκήνωσης με σκηνές και εστίες για φωτιά έτοιμες. Κι όλα αυτά στο όριο του Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Παράλληλα, οι «κατασκηνωτές» κάνουν και βουτιές μέσα στα νερά του Ενιπέα για να δροσιστούν, χωρίς να υπολογίζουν απαγορεύσεις και το γεγονός πως από τα νερά του Ενιπέα υδρεύεται ένα μεγάλο μέρος του Λιτοχώρου.

Ο στόχος του σημερινού ρεπορτάζ δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί, με ήπιο και ευγενικό τρόπο.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πάρα πολλά ακόμα. Το θέμα δεν είναι αυτό όμως.

Το ζητούμενο είναι να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις των εμπλεκομένων.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ας ελπίσουμε «Ο Θεός και ο Άγιος Διονύσιος να βοηθήσουν ώστε να μην έχουμε δύσκολες καταστάσεις στο βουνό που θα φανερώσουν την γύμνια που υπάρχει».

About the author

OM Newsroom

Σχολιάστε το άρθρο

Γράψτε εδώ το σχόλιο σας